70% от българите получават под средната заплата. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

Според Димитров само 30% от работещите българи получава заплата над 1 000 лв. Това е причината и да продължава емиграцията. В този контекст председателят на синдикатите заяви, че КНСБ ще настоява за по-висока стартова заплата на хората с висше образование.

По думите на Димитров основният индикатор трябва да е реалната работна заплата и как тя се осреднява през националната статистика. Минималната работна заплата трябва да се съотнася около 50% от сумата, която реално получаваме като средна величина.

От КНСБ настояват за необлагаем минимум

От КНСБ настояват за необлагаем минимум

Синдикатът иска да се ускори увеличението на пенсиите за трудова дейност

Според него е важно да се направят промени по въпроса в реални срокове. Той призова да не отричаме минималната заплата. Тя трябва да бъде обвързана спрямо средното възнаграждение. След това вече ще е възможно минималната заплата да мине по сектори, икономически дейности и категории.

Димитров отбеляза и че през изминалата година заплатите у нас са се повишили с около 10%. Разликата между заплатите в столицата и другите градове остава голяма - около 250 лв, сочат данни на КНСБ. Според Димитров увеличаването на заплатите налага договарянето на минималните осигурителни доходи, което беше замразено от бизнеса преди 2 години.