Според финансовия министър от първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков кризата COVID-19 ще мине в три фази. Ние се намира в първата фаза - здравната криза.

Като оценка по отношение на здравните мерки правителството се справя добре, карантината е важна. Самият той се намира във Вашингтон в момента и там се излиза само до магазина за хранителни продукти и до аптеката.

Втората тема в кризата е как в този период и потреблението, и търсенето да се запазят на някакво ниво. Третият период е как като се излиза от кризата, домакинствата и бизнесът да не са задлъжнели много, обясни Дянков. До този момент не сме преживявали такава криза, обясни финансистът, тъй като не сме виждали едновременен срив и в търсенето и предлагането. Затова и държавата трябва да е щедра. През последните години кризите бяха на търсенето. Нямало е достатъчно пари, но бизнесът работи. Сега и той не работи, и парите трябва да се фокусират там", заяви още бившият финансов министър.

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

На извънредно заседание на кабинета одобриха актуализация на бюджета

Според бившия финансов министър правителството има правилен подход за справяне с кризата.

Повечето държави вече са отделили между 10-15% от БВП за справяне с кризата. Възможността от поемане на дълг от 10 млрд. лева е по-малко от това и въпросът е как и кога да се използват. Голямата цел на правителството е да се подпомогнат домакинствата и бизнеса - ако се подпомагат домакинствата ще се излезе по-лесно от кризата.

Според Дянков с времето ще е необходимо да се преразгледа и мярката 60/40, като държавата поеме още по-голяма тежест. Така е направено в някои други страни и то не само богати, а и Северна Македония и Румъния.

Мярката 60/40 оставала неработеща за бизнеса

Мярката 60/40 оставала неработеща за бизнеса

Според Мария Минчева от БСК малка част от хората щели да се възползват от мярката

Дянков смята също, че въпросът не е дали работните места се запазват, а къде е потреблението. Световният опит показва, че потреблението се възстановява по-бавно, обясни финансистът.

Трябва да се мисли за още по-обхватни схеми за подпомагане на засегнатите групи, като включително се помисли и за българите, които са се върнали от чужбина.

Според него тепърва ще се мисли и под каква форма да се опрощават част от кредитите на фирмите, както и да се прекратят всички процедури по несъстоятелност.

Европейският банков орган позволи мораториумите по кредитите

Европейският банков орган позволи мораториумите по кредитите

Публикувани са указанията за прилагане на надзорните регулации