Ангажиментът, който поискахме и властта пое, до края на мандата на правителството заплатите на учителите да се удвоят, засега се изпълнява. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров на днешното си посещение в Русе, предаде БГНЕС.

Той посочи, че началната заплата за младите педагози вече е 920 лева, като се предвижда и догодина учителските възнаграждения да бъдат увеличени с 20%.

Той изрази увереност, че ангажиментът с увеличението на заплатите в образованието ще бъде изпълнен.

Димитров обаче бе категоричен, че не може да се чака всяко съсловие да се вдигне на бунт, за да се предприемат мерки. Той изрази опасение, че следващите, които вероятно "ще излязат на улицата", са социалните работници, чиито възнаграждения по негови думи са изключително зле.

До 2021 г. учителската заплата 1600 лв, обещава образователният министър

До 2021 г. учителската заплата 1600 лв, обещава образователният министър

Около 20% от децата на входа на образователната система не владеят български

Димитров посочи, че в културата също има няколко области, които са драстично подценени, и там заплатите не надвишават 700 лева. По тази причина той настоя възможно най-скоро да се намерят средства, за да могат възнагражденията да станат поне 800 лева.

Така от следващата година ще искаме 12-15% увеличение на всички заплати не само в бюджетните системи, а на всички работещи, обясни синдикалистът, уверявайки, че борбата за по-високи заплати ще продължи.

Смятам че при 20 млрд. печалба всяка година, която генерира бизнесът в България, да се твърди че нямало средства, за да се поеме тази крещяща нужда и да се задържат хората в страната, е несериозно, заключи Димитров.

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри
Обновена

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

Правителството отпуска 50 милиона лева към субсидията на болниците