С Методическо указание Агенцията по обществени поръчки ограничава вътрешното възлагане на поръчки - т.нар. "ин хаус".

Новите правила се въвеждат по разпореждане на министъра на финансите Асен Василев.

В методическото указание се посочва, че за "ин хаус" поръчките е необходимо изпълнителят да има капацитет да изпълни сам съответните дейности, които са предмет на договора (да предостави услугата, да изпълни строителството и т.н.).

Държавни агенции с бюджети за стотици милиони са поели ангажименти за милиарди

Държавни агенции с бюджети за стотици милиони са поели ангажименти за милиарди

За "Хемус" държавата е платила 71% от цената на целия обект, а е получила като изпълнение 5% от него

В случай че прехвърли осъществяването на друго лице, на практика се стига до прикрито "превъзлагане" на обществена поръчка, т.е. до заобикаляне прилагането на ЗОП и по този начин - до ограничаване на конкуренцията.

За да се осигури публичност на поръчките, е въведено задължение за възложителите да публикуват обявление за възлагане на поръчка, когато сключват договори, поясняват от ведомството. За тези със значителни стойности, със стратегическо значение или които са от сериозен обществен интерес, е препоръчително възложителите да обявят предварително намеренията си да сключат такъв договор, като публикуват обявление за доброволна прозрачност в Регистъра на обществените поръчки.

Припомняме, промените идват след разкритията на служебния кабинет около възлагането на такива поръчки от "Автомагистрали" и Държавната консолидационна компания.