"2021 - бюджет на хаотичните разхищения" с такава табела в студиото на БиТиВи Николай Василев, бивш икономически министър на България, коментира проектопредложението за бюджета за следващата година, публикуван вчера от Министерство на финансите.

 АИКБ апелира за ефективно управление на държавния дълг

АИКБ апелира за ефективно управление на държавния дълг

От асоциацията излизат с препоръки за Бюджет 2021

Според Василев този бюджет изобщо не може да се нарече коронабюджет и няма нищо общо с кризисен бюджет. Това е един социален разхитителен бюджет, на едно правителство, което за последно ще управлява.

Василев бе категоричен: Това е най-популисткият бюджет до сега от въвеждането на Валутния борд - раздават се милиарди без покритие в бюджета. Така правят хора, които нямат намерение да управляват повече.

МФ публикува проекта за Бюджет 2021

МФ публикува проекта за Бюджет 2021

Приоритетите на Бюджет 2021 са политиката по доходите

Николай Василев обясни, че основната част от парите отиват в публичния сектор, който първо не е пострадал от коронакризата, и второ, е безкрайно нереформиран. Това са пенсионерите и стотици хиляди на заплата към държавата, които вече през 2020 година си получиха по-високите доходи, а през следващата година заплатите им пак вървят нагоре.

Бившият министър не вижда целеви разходи за здравеопазване, както и подкрепа на бизнеса за преодоляване на икономическите последици от здравната криза. Едва 310 млн. са отделени за подкрепа на бизнеса и то при положение, че за няколко месеца се планира държавният дълг да се вдигне с 10 млрд. лв. "Вземат се пари назаем, за да се изхарчат предварително. Не знам какво си представят, но това изобщо не работи по този начин на самите избори", коментира Николай Василев и отсече: "Хвалбата, че България е единствената държава с бюджетен излишък се изпари снощи."

Промените в пенсионната система той обобщи така: "Това е едно хаотично предизборно раздаване на всички", категоричен беше експертът. Николай Василев припомни думите на ранния Борисов, "те вдигат пенсиите, а аз трябва да ги плащам", като посочи, че сега ще стане по-лошо. "Стигнахме дотам бивши леви социални министри да критикуват увеличението на пенсиите и да говорят за разбиването на пенсионната система."

Увеличаването на минималната пенсия – политическо решение

Увеличаването на минималната пенсия – политическо решение

Минчо Коралски иска да е ясно колко се доплаща от бюджета за всички минимални пенсия

"За мен финансовата стабилност приключи. Лятото на 2020 година бюджетният излишък приключи. Не зная как партия от ЕНП с реформистка претенция ще гласува такъв бюджет -хаотично предизборно раздаване на всички", продължи с критиките си Василев.

Той предвиди, че следващото правителство ще трябва да изпие една горчива чаша и ще трябва да каже истината.

Румен Гечев упрекна правителството за кървавите бюджетни излишъци

Румен Гечев упрекна правителството за кървавите бюджетни излишъци

Бързото свиване на бюджетните разходите довело до фалита на хиляди фирми