Близо 1,5 милиона от българите са със свръхнаднормено тегло. Това показват данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO). Страната ни се нарежда и на едно от водещите места сред страните от Европейския съюз по честота на затлъстяването в детска възраст.

Въпреки тревожните тенденции до момента у нас не съществуваше структура, която да се ангажира цялостно и дългосрочно с грижата за пациентите с болестно затлъстяване.

70% от българите са с наднормено тегло

70% от българите са с наднормено тегло

Затлъстяване имат най-често хора между 20 и 44 години

От УМБАЛ "Александровска" в София обаче съобщават, че са се превърнали в единствената болница у нас, която има статут на акредитиран Център за лечение на затлъстяването. Кандидатурата на лечебното заведение е била одобрена от Асоциацията.

От болницата посочват, че през 2016г. е бил сформиран екип от експерти (ендокринолог, кардиолог, пулмолог, диетолог, гастроентеролог, психолог и хирург), който е създал протоколи за лечение при пациенти със затлъстяване, подлежащи на бариатрична хирургия.

Вследствие на постигнатите резултати ръководството на болницата е предприело процедура здравното заведение да бъде признато от EASO за Референтен център за лечение на затлъстяването.

124 милиона деца по света със затлъстяване

124 милиона деца по света със затлъстяване

Други 213 милиона деца са с наднормено тегло през 2016 г.