Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 1150, сочат данните на Единния информационен портал.

Направени са 6855 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 16,77 процента.

Починали са 2 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Излекувани през последното денонощие са 2608 души.

Разпределението по области на новооткритите случаи: Благоевград - 55; Бургас - 119; Варна - 77; Велико Търново - 34; Видин - 14; Враца - 29; Габрово - 15; Добрич - 20; Кърджали - 6; Кюстендил - 25; Ловеч - 24; Монтана - 26; Пазарджик - 33; Перник - 19; Плевен - 23; Пловдив - 60; Разград - 7; Русе - 43; Силистра - 18; Сливен - 31; Смолян - 20; София област - 39; София град - 204; Стара Загора - 87; Търговище - 12; Хасково - 38; Шумен - 37; Ямбол - 35 души.

Припомняме, че от 4 август, за срок от две седмици се въведоха противоепидемични мерки за закритите помещения и пространства със задължително носене на маски. Вече бяха въведени маски за градския транспорт, както и в редица други области в страната.

Още към края на юли месец областите, попадащи в Етап 1, станаха 19 - в тези населени места се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2.

Едно от първите действия на служебния министър д-р Асен Меджидиев беше да намали срока на действие на ковид мерките, въведени в София до края на месеца, както и да отмени задължителното носене на маски в областите с голямо разпространение на коронавирес - маските останаха задължителни само в здравни и социални заведения и в обществения транспорт.

Той обяви, че е направена поредна промяна в Плана за действие при пандемия, като се създава щаб със специалисти, който ще заседава всеки вторник и ще обявява мерките веднага. Самите мерки няма да въвеждат от регионалните инспекции, а със заповед на министъра.

Отпадат маските в градския транспорт, коронавирусът станал ендемичен

Отпадат маските в градския транспорт, коронавирусът станал ендемичен

Отчитат видимо намаляване на броя на новозаразените

Вчера бе обявено, че от четвъртък, 25 август, носенето на маски в градския транспорт отпада за цялата страна, това ще стане чрез заповед на Министерство на здравеопазването. Остават задължителни маските за всички видове здравни заведения (болници, аптеки, оптики) и за социалните домове.