39 болнични са подадени към НОИ заради съмнения за коронавирус от началото на годината. Общо болничните със статут на карантина са 392. Това съобщи в студиото на БиТиВи управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Очаква се обаче броят на болничните със статут на карантина заради съмнение за коронавирус да се увеличи.

Според Иванов няма притеснение, че осигурителният институт няма да може да се справи с болничните, тъй като има е предпазни механизми, които могат да се използват. А и болничните от началото на годината са със 130 хиляди по-малко от миналата.

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Борисов има решение за карантината, но предупреди - НОИ се изпразва

Той предлага първите три дни на карантината да се плащат от работодателя

Милиард и триста милиона има за изплащане на болнични и майчинство, а около 633 милиона от тях са за плащане на общо заболяване и карантина, където попада и коронавирусът. 18 милиона са дните болнични, които може да се покрият от НОИ.

Припомняме, че гласуваният бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. е 12 455 690,4 хил. лв.

Има защитни механизми, които да я спасят системата в случай, че има критични ситуации, обясни Ивайло Иванов и посочи един от тях - искане до Народното събрание за коригиране на бюджета на държавно обществено осигуряване, като инициативата трябва да дойде от водещите министерства.

"Кой да плаща болничните" - шпионски трилър с фентъзи елементи

"Кой да плаща болничните" - шпионски трилър с фентъзи елементи

Колкото по-горещи стават дебатите за болничните, толкова по-фантастични предложения се чуват. Накрая потенциалните пациенти ще вземат да излязат на протести, премиерът ще се ядоса и ще натири Деница Сачева да ходи по адреси и да вика "няма да плащате болнични"

Друг по-лек вариант е с решение на Министерски съвет по Закона за публичните финанси. С този вариант може да се направи допълнителен трансфер за допълване на бюджета. НОИ, когато не стигат средства, с решение на надзорния съвет може да вземе решение за прехвърляне от други фондове по сметката, за покриване на непредвидени разходи, обясни още Иванов.

Лекари, бизнес и синдикати чакат указания за реда за карантина

Лекари, бизнес и синдикати чакат указания за реда за карантина

Аргументът е единствено финансов - за да не остане без пари фондът на НОИ