Нивата на превенция сред младите хора са доста занижени. Това показват резултатите от национално представително проучване на изследователски център "Тренд". То е направено по поръчка на вестник "24 часа" в периода между 10 и 16 март сред 1004 души, съобщават от центъра.

Според данните една трета от всички анкетирани не ходят на профилактични годишни прегледи, докато над половината ги правят. Малко над една десета са тези, които не знаят, че има безплатни годишни профилактични прегледи. Анализаторите отбелязват, че малко над една четвърт от циганите не са запознати, че имат право на такъв тип прегледи. Дяловете на посещаващите профилактични прегледи нарастват с повишаване на възрастта.

75% от запитаните са заявили, че посещават лекар или зъболекар само когато имат болки. При тези въпроси не се констатира осезаема разлика във възрастово отношение.

Над половината ходят при лекар-специалист само след препоръка от познат, роднина или приятел. Малко над една трета посещават лекар без да им е препоръчан. Без препоръка са по-склонни да се доверяват младите.

Чрез народна медицина предпочитат да се лекуват 40% от българските граждани. Процентът се увеличава пропорционално с възрастта. До методите на народното лечение прибягват само една четвърт от най-младите. Чрез народна медицина се лекуват близо половината от хората над 60 години. Изследването откроява видима разлика в типа населено място. Народната медицина е предпочитана от малко над една четвърт от столичани. В селата са почти половината. До народна медицина са по-склонни да прибягват жените, отколкото мъжете.

Чрез алтернативна медицина предпочитат да се лекуват 30% от запитаните. За 59% това не се отнася.

Данните от проучването сочат, че три четвърти от българите не са давали пари нерегламентирано за здравна услуга. Малко над една пета обаче са го правили.

45% от българите смятат, че лекарският труд е добре заплатен, а според 39% - не.

Здравноосигурени са 93% от всички български граждани. 7% не са. Според изчисленията на анализаторите това прави около 380 000 души без здравна осигуровка в страната. Оказва се, че половината от циганите не са здравноосигурени. При българските турци процентът е почти 90%.

Данните показват също, че 96% от респондентите знаят кой е личният им лекар. 4% - малко над 200 000 души са тези, които не знаят. 90% са доволни от услугите му.

От "Тренд" коментират, че данните показват, че на фона на всички критики към здравната система у нас, българинът като цяло е доволен от джипито си.