Около седем милиона лева са необходими за ремонта на цялата сграда на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в "Пирогов". Това каза пред журналисти изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Стоян Балтов.

Д-р Балтов присъства на отбелязването на 13-ти ноември, Световен ден на добротата и Международен ден на незрящите, в детското отделение по изгаряния в "Пирогов".

Малките пациенти в отделенито вече имат на разположение по-удобни и многофункционални легла, както и специална вана за хидратиране след тежките изгаряния. По-малко болка ще усещат децата със закупените два нови веноскопа за откриване на периферни вени. Оборудването и апаратурата са изключително ценни, тъй като ремонт на сградата не е правен за повече от 40 години.

Парите са дарение на Лайънс клуб "София Витоша". С 60 хиляди лева са закупени 15 нови легла, ваната за хидратиране и двата веноскопа. Д-р Балтов посочи, че сумата необходима за цялостния ремонт и оборудване на сградата, в която постъпват всички болни от страната с по-тежки изгаряния, е около 7 млн. лв.

Парите са необходими за две нови реанимации - детска реанимация изгаряния и реанимация възрастни изгаряния. "Неща, които са изключително важни, защото всички знаем - това е най-важният център по изгаряния в България".

Доц. Д-р Мая Аргирова, завеждащ отделението по детски изгаряния, сподели радостта си от предоставеното оборудване. "В началото идеята бе да се закупят легла като помощ за отделението. Когато дойдоха, видяха на място всичките ни нужди и допълнително закупиха специализираната вана, която е наистина изключително важна за ежедневната работа за децата с малки и по-обширния изгаряния. Също така два веноскопа за откриване на периферни вени, което спестява много болка и стрес и на децата и на пациентите", посочи д-р Аргирова.

Годишно през детското отделение преминават близо 1 070 деца.

Това е най-големият център за лечение на изгаряния и реконструктивни операции след обширни изгаряния. Осигурява специализирана консултативна помощ за останалите два по-малки центъра в Пловдив и във Варна.

"Това е едно начало. Безкрайно сме благодарни, но всъщност ако разгледате клиниката ще разберете от какво се нуждае тя", каза още директорът на "Пирогов".