Медиците на първа линия при борбата с COVID-19 нямат на 100% предпазни средства и облекла, призна пред bTV здравният министър Кирил Ананиев, но уточни, че се взимат мерки и до няколко дни това ще се промени.

Той посочи, че няма да се извършват обществени поръчки за тях и необходимата апаратура за болниците, за да се набавят по-бързо.

"Лекарите спят в лечебните заведения, обособени са специални помещения с всички изисквания и не се прибират вкъщи. Ако кажа, че те имат на 100% предпазни средства и облекла - няма да е вярно. Ние правим редица неща, за да ги осигурим", подчерта Ананиев и даде пример с маските и очилата, които дойдоха от Турция.

По думите му предстои да издаде заповед, с която ще се забрани граждани на определени държави да влизат на територията на България. Той допълни, че заразени с коронавирус хора и контакти с тях, ако не се съгласят да бъдат под карантина - ги грози глоба от 5 000 лв.

62 са заразените от коронавирус в България към 17 часа
Обновена

62 са заразените от коронавирус в България към 17 часа

Пациент е дошъл от Лом в "Александровска" болница в София в нарушение на правилата

Ананиев призова мерките да се спазват, защото успехът в борбата със заразата няма да бъде пълен. Той допълни, че предстои правителството в кратки срокове да създаде необходимите законови актове, които да регламентират мерките.

"ТЕЛК-овите решения, които изтичат в момента ще продължат да действат. Обсъждаме вариант за 2 месеца след изтичане на извънредното положение. При протоколите за скъпоструващите лекарства - ще удължим срока до 12 месеца", поясни ресорният министър и добави, че се работи върху промяната на редица друг текстове, които облекчават здравната система.

Здравният министър призова хората да си останат вкъщи и да не се събират в групи. Той посъветва хората да ядат повече плодове и зеленчуци.

Борисов и ген. Мутафчийски са с отрицателни проби за коронавирус

Борисов и ген. Мутафчийски са с отрицателни проби за коронавирус

Здрави са и всички членове на националния оперативен щаб

"Преустановихме посещенията в редица обекти, подкрепят предложението на г-н Мутафчийски да се затегнат мерките, но считам, че новите правила трябва да се въведат, след като видим, че са изчерпани по-меките мерки в моята заповед", допълни той.

Здравният министър коментира, че за тези мерки са необходими значителни финансови ресурси, затова икономиката не бива да спира. На въпрос къде се взимат проби за COVID-19, министърът отговори, че това се случва в лечебното заведение, в което е настанен пациентът, а пробата се изследва в акредитираните пет лаборатории в страната. Той коментира, че бързите тестове крият голям риск от грешка.

Медицински сестри напускат болница в Пловдив

Медицински сестри напускат болница в Пловдив

Не се чувствали защитени от коронавирус

Кирил Ананиев заяви, че преговарят с лекарите от Втора градска болница, която беше преструктурирана в инфекциозна, да не подават оставки.

"Те са дали предизвестие за напускане. Мисля, че този проблем ще се реши, това са хора, които са положили Хипократова клетва и са отговорни", каза той.

Ресорният министър заяви, че са свободни 40% от леглата за инфекциозно болни пациенти. Той беше категоричен, че здравната система ще издържи на напрежението. Ананиев обяви, че няма да се прави нова клинична пътека за COVID19.

Медици от "Света София" напускат, не виждат обезпечение за коронавируса

Медици от "Света София" напускат, не виждат обезпечение за коронавируса

Липсват маски и облекла, а са приели контактни със заразените от "Пирогов"