Има умора в обществото и активно нежелание да се спазват мерките. Колкото и да изглеждат обикновени и познати мерките, за момента те са единственото, което имаме. Ако не ги спазваме, следва повишаване на заболяемостта. За това предупреди държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

Видно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи, а е достатъчно да се разходим из големите градове и да видим, че има масово неспазване на мерките, изтъкна Кунчев. България се стреми към 2 и 3-то място по заболяемост като Швеция и Португалия, но на Балканите като цяло има значителен ръст на заболелите.

Това не е успокоение и не може всичко да се обясни със спазването и неспазването на мерки, каза Кунчев. Наблюдава се, според Кунчев, все пак и по-леко предаване. 30% на заразените са хора под 50 години. Трябва да се реагира според ситуацията и района, в който хората се намират, подчерта здравният инспектор.

Ние сме наясно, че не можем да спрем разпространението на коронавируса. Това, което си поставяме за цел, е да няма взривоопасно заболяване, в което така да притиснем здравната система и тя да не може да се справи, важно е и да пазим и най-рисковите хора, настоя доц. Ангел Кунчев.

Огнище на коронавирус в дом за възрастни хора в Русе

Огнище на коронавирус в дом за възрастни хора в Русе

Заразени са петима обитатели, две санитарки и шофьор

Той посочи, че се наложила промяна в тактиката за лечение, като били изписани от болниците по-леките случаи на заразени хора от коронавирус. Оттам броят на лицата намалява като процент приети в болницата.

От септември нататък ще се появят другите респираторни вируси, към края на декември ще има друг грип, а януари и февруари ще дойде нормалната сезонна епидемия.

Не знам какво трябва да направим, за да можем да издържим още една такава вълна, призна доц. Кунчев и посочи, че тогава ще се правят още повече тестове, за да се установи от какво са болни хората.

269 заразени, но 388 излекувани за последните 24 часа

269 заразени, но 388 излекувани за последните 24 часа

Данни за коронавируса в България

Той се надява към края на септември месец да има налична ваксина срещу коронавируса и процентът на защитени хора да бъде по-голям. Доц. Кунчев се надява и здравната система да може да издържи при евентуално по-голямо натоварване на заболелите от коронавирус.

Вчера Кунчев е бил в образователното министерство, като се обмисля как да бъдат предпазни децата за новата учебна година и да не ползват междучасията по едно и също време, как да се направи организация да не обикалят по кабинети и как да се дезинфекцира въздухът.

Доц. Ангел Кунчев коментира и протестите в столицата като отбеляза, че ако протестиращите са разумни и спазват дистанция рискът от заразяване от коронавирус е по-малък, но всяко събиране на хора, където и да било, носи риск и всичко зависи от нашето поведение.

Ваксината срещу COVID-19 дава положителни резултати

Ваксината срещу COVID-19 дава положителни резултати

Приключила е първата фаза на изпитанията