Имаме един Изборен кодекс, "заченат" в грях. Това заяви в Пловдив здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов, цитиран от bTV.

По негови думи след края на заседанието вчера всички са имали повече въпроси, отколкото отговори.

"Нямаме мажоритарен вот, отменен настоящ вот, задължение да гласуваме с машини. Имам неща да кажа на президента в здравната част", коментира той.

Ангелов изрази недоумение как ще се пренасят машините в болниците или при карантинирани, а също и как ще гласуват инвалиди. Според него проблем ще бъде и дезинфекцията на устройствата.

Относно ситуацията с коронавируса здравният министър не изключи да има и четвърта вълна.

Костадин Ангелов: Осигурено е финансирането за здравната система

Костадин Ангелов: Осигурено е финансирането за здравната система

Работещите в системата на здравеопазването можело да бъдат спокойни

По негови думи ваксинираните у нас са около 800 000 души, целта е да се постигнат 3 милиона. Той обобщи, че засега в страната са имунизирани около 35%. По негови думи ваксинацията се движи много добре.

Ангелов посочи, че тази седмица са поставени 100 000 ваксини, като ще пристигнат още 270 000 дози от "Пфайзер", която по негови думи е най-желаната у нас.

Естественият имунитет срещу COVID-19 не бил добро решение

Естественият имунитет срещу COVID-19 не бил добро решение

Проф. Иво Петров препоръчва да придобием имунитет чрез ваксинация

Той съобщи и че на 10 май ще заработи електронната система, през която всеки ще може да се запише за предпочитания препарат за имунизация срещу COVID-19.

По отношение на сватбите и тържествата здравният министър поясни, че е допусната техническа грешка, която ще бъде поправена в първия работен ден.

Не отменяйте сватби, призова Ангелов и подчерта, че остава правилото за 50% капацитет в ресторантите.

По въпроса с ваксината "Спутник V" Ангелов обясни, че дори да пристигнат руски ваксини, те ще останат на митницата, защото българският закон трябва да се променя. Не можело обаче да се промени европейският регламент.

Приетото в здравна комисия решение за внос на "Спутник V" у нас той определи като противозаконно и обвини Мая Манолова в "предизборен популизъм."

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

34 мутации са съвсем нормален брой за година и половина разпространение на инфекцията