"Най-често до ампутация се стига след артериални оклузии на периферни съдове на долен крайник. Колкото по-бързо се възстанови кръвоснабдяването на засегнатия крайник, толкова по-малък е рискът от ампутация на крайника." Това заяви за News.bg д-р Емил Хаджиев, съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ "Св. Екатерина". Хроничните заболявания на артериалната система са хронична артериална болест, периферна артериална болест и това са заболяванията, които, ако не се отстранят, най-често предизвикат ампутация на долни крайници на различно ниво, подчерта специалистът. Затова е необходимо при всяка болка и рана на долни крайници да се постави правилна и точна диагноза и навреме да се извърши реканализацията на кръвоснабдяването на долни крайници.

"Това включва стентиране, байпаси, тромбектомии", подчерта доктор Хаджиев. Попитан защо хората са свикнали да възприемат стента и байпаса при лечение на сърцето, а не на артериите той каза: "Това е един проблем, който наистина съществува у нас и байпас се свързва най-често с байпас на сърцето. Но байпас може да има на всяка част на артериалната система, не само на сърцето и крайниците, но и на висцералните артерии", поясни доктор Емил Хаджиев. Много е важно при съдовите заболявания да се постави навреме диагноза, категоричен е лекарят.

При острите съдови заболявания най-успешно е лечението до шестия час . След това процентът спада, предупреди доктор Хаджиев. Добре е не само пациентите, но и личните лекари трябва да са запознати с това, че артериалните заболявания и някои от венозните в повечето случаи не търпят отлагане. Затова, по мнението му, е важно пациентите да бъдат своевременно насочвани към консултация със съдов хирург, за да се постави навреме диагноза.

Въпреки че тези заболявания не са чак толкова животозастрашаващи , според специалиста, не трябва да се пренебрегват. Някои усложнения са тежки, като например исхемичната болест на долните крайници. Основният риск, по думите му, е от ампутация на крайника.

Доктор Хаджиев каза още, че тези заболявания зачестяват в днешно време. Това е нормално и е свързано с увеличаване на продължителността на живота. Увеличават се както аретриални и венозни заболявания, така и раните от артериален и венозен произход, предупреди съдовият хирург. "Най-честата причина за съдовите заболявания е развиващата се атеросклероза", подчерта доктор Хаджиев. Много са рисковите фактори за атеросклерозата, по думите му, като посочи диабет, затлъстяване, високо кръвно налягане, метаболитен синдром и тютюнопушенето. "Тютюнопушенето е една от основните причини за развитието на атеросклерозата", подчерта доктор Емил Хаджиев.