Внезапно начало, висока температура, силна болка в мускулите, главоболие, обща отпадналост и неразположение - дотолкова, че болният не може да стане от леглото. Това са симптомите, които алармират, че грипът ни е атакувал и нас.

Много характерна е и болката зад очните ябълки, която се усилва при движение на очите. Симптомите се допълват и от суха, дразнеща кашлица, свързана с болка зад гръдната кост в областта на трахеята, коментира пред News.bg д-р Гинка Делиева от Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

Грипът продължава да настъпва с бързи темпове. Поради това в много градове бе обявена грипна епидемия.

Най-уязвимите групи в момента са децата до 5-годишна възраст, възрастните хора над 65 години, всички лица с придружаващи хронични заболявания, както и работещите с болни пациенти, обясни д-р Делиева.

Основно правило за лечението - без антибиотик при вирусните заболявания.

Според специалиста, абсолютно неправилно и грешно е сами да си назначаваме антибиотик: Те не са антипиретици. Антибиотиците не действат при вирусни инфекции, а повечето инфекции, които ни нападат, са именно такива. Антибиотиците винаги трябва да бъдат предписвани от лекар.

Децата са най-уязвими през зимата.

Най-честите зимни болести, които застрашават децата са грип, настинки, бронхит.

Грипът се отличава с внезапно острото начало и високата температура, докато останалите респираторни инфекции протичат по-леко, биха могли да се изкарат и на крак. При тях може да има също така хрема, кашлица, обриви, но общото състояние е значително по-запазено, коментира още д-р Делиева.

Друго заболяване, характерно за малчуганите, са бронхитите. По думите на специалиста, те са разпознаваеми вече и за родителите заради характерната кашлица, температура и неразположение.

Тези симптоми не бива да се подценяват и в такива случаи детето трябва да бъде прегледано задължително от лекар, тъй като усложненията при малките деца се развиват много бързо, категорична е д-р Делиева.

Късно е за ваксини, да укрепваме имунитета с народна медицина

Периодът за поставяне на антигрипна ваксина вече отмина и на този етап е добре да се предприемат само общоукрепващи мероприятия - приемане на достатъчно течности и витаминозна храна, често миене на ръцете, разходки на открито. Разбира се, може да се прилага и народната медицина - мед, прополис, чесън и т.н.

Най-важното е при появата на първите симптоми да се потърси помощ от специалист, да се назначи правилно лечение, за да се избегнат усложненията. А такива най-често са пневмониите и отитите при децата. Макар и по-рядко, са възможни усложнения на нервната и сърдечно-съдовата системи.