За всяка ваксинация в България е необходимо да има консултация с медицински специалист. Това заяви пред БиТиВи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Решението за поставяне на ваксина зависи от медицинския специалист. Той се запознава със състоянието на пациента и може да се съобрази с препоръките на здравните власти.

2053 нови случая на коронавирус, излекуваните са 670

2053 нови случая на коронавирус, излекуваните са 670

Жертвите за последното денонощие са 56

Повод за думите му е отказът на лекари, които не са педиатри, да ваксинират 12-годишно дете, което по-късно е имунизирано в РЗИ.

Към момента 1,172 млн. българи са със завършен цикъл на ваксиниране и около 138 хил. са с еднодозова ваксина. Близо 2,300 млн. са поставените дози. В страната са доставени около 5,4 млн. ваксини, уточни той.

Има възможност ваксините на Пфайзер и на Модерна да бъдат поставени на деца над 12-годишна възраст. В Агенцията по лекарствата има постъпили само 2 съобщения за странични ефекти - повишена температура около 38 градуса. Подобни са данните, предоставени от останалите международни агенции, каза Кирилов.

Естественият имунитет е по-силен срещу делта варианта, отколкото ваксините

Естественият имунитет е по-силен срещу делта варианта, отколкото ваксините

Проучване сочи, че е по-добре да преболедуваш, отколкото да се ваксинираш

Около 7500 деца между 12 и 15 г. възраст са ваксинирани с тези две ваксини в Европа и 2800 младежи на 18-годишна възраст са с имунизация срещу коронавирус.

В България ваксинацията не се случва в темповете, в които се случва в ЕС, каза Кирилов и уточни, че вчера над 3000 души са имунизирани с еднодозова ваксина. 138 000 с Янсен, очакват се още доставки.

Относно ударната (бустерна) доза се канят експерти от Израел и от САЩ за съвет. Очакват препоръка на Европейската агенция и на Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). На базата на данни трябва да преценят при кои групи трябва да започне поставянето на третата доза.

По думите на Кирилов данните показват между 6 и 8 месеца, в които ваксината пази хората, реакцията на имунната система е индивидуална. Има група от населението, която не реагира на ваксинация. Тези данни ще се развиват в течение на времето. И в Делта варианта защитата от ваксините се запазва висока, каза Кирилов.

Относно смесването на ваксини - РНК и векторни под 3 хил. са българите, взели това решение. Единични са данните за странични ефекти. Тенденцията се запазва - 1,4 съобщения на 1000 поставени дози. Ниска е честотата на нежеланите странични реакции.

Двама починали след ваксинация в Япония

Двама починали след ваксинация в Япония

Те са били ваксинирани със замърсена ваксина

Запитан, относно спирането на поставяне на ваксината на Модерна в Япония, Кирилов увери, че от Европейската агенция по лекарствата няма доказана връзка, продължава проучването. От тези партиди няма налични дози в ЕС, те се произвеждат на различна линия. Контролът е много сериозен, увери Кирилов. 

Припомняме, азиатската страна спира прилагането на 1.6 млн. дози от ваксината заради евентуалното им замърсяване при производствения процес. Стана ясно и че двама души са починали след ваксинация с дози от засегнатите партиди. Впоследствие бяха спрени още 1 млн. дози от ваксината.

Всяка партида от ваксината се освобождава от независима лаборатория - има визуален контрол, микробиологичен анализ. Има система за бързо информиране на всички държави-членки, за съответна реакция, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%