Болници остават с милиони левове неразплатена дейност в края на годината.

Тази пролет с постановление на Министерския съвет на лечебните заведения бяха определени твърди бюджети, в които трябва да се вместят. Болниците трябваше да сформират листи на чакащи, за да не харчат повече от планираното. Оказва се обаче, че някои от големите болници имат надлимитна дейност за милиони, съобщава БНР.

Вчера лично премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че през 2015-та проблем с дефицита на Здравната каса не се очаква.

От самата институция нито потвърдиха, нито отрекоха изнесените цифри. Според пресцентъра на НЗОК, точна прогноза ще може да се даде след заседанието на Надзорния съвет в петък, когато ще се съберат данни за всички постъпления и чакащи плащания.

От касата съобщиха, че за тях надлимитна дейност не съществува по силата на постановление на МС. Това означава, че всичко, което болниците са изработили извън разрешения им бюджет, ще си остане за тяхна сметка.

Спорен данни, получени от БНР, някой от най-големите болници в страната имат големи натрупани дейности, които няма да им бъдат заплатени. Университетската болница "Александровска" отчете, че до края на октомври са натрупали малко под 2.5 милиона лева надлимитна дейност, болница „Токуда“ са надвишили разрешения им бюджет с близо 3 милиона до края на август.

От ВМА и "Софиямед" са отказали да предоставят информация на медията, а от Пловдивската университетска болница "Св.Георги" обявиха, че са спазвали стриктно ограниченията.

През август от Здравната каса обявиха прогнозен дефицит в размер на 296 милиона лева. От тях 150 милиона лева за лечение на българи в други страни от ЕС, а останалите за лекарства и болнично лечение в България.