"Те ни сурвакаха на празниците - сега предстои ние да ги сурвакаме на изборите". Така д-р Николай Балтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, обобщи ситуацията с драстичното намаление от около 15% на бюджета на болниците за декември.

Оказва се, че с решение на здравната каса и то със задна дата болниците са принудени да подпишат анекси, с които средствата им за месец декември са орязани средно с около 15 на сто.

Пациентски организации скочиха срещу икономиите от лекарства на НЗОК

Пациентски организации скочиха срещу икономиите от лекарства на НЗОК

Здравната каса „пренаписва” скъпите рецепти

Балтаджиев обясни, че така болниците се поставят в затруднено положение, а средствата можели да бъдат спестени единствено от заплатите на персонала.

"Това ни се струва цинично, при условие, че в държавната администрация взимат 13-та заплата, а в момента хиляди лекари и медицински сестри работят за без пари", коментира той.

Д-р Неделчо Тотев, който е председател на Сдружението на общинските болници заяви, че в тези лечебни заведения демотивацията ще е тотална. По думите му, се оказва, че с парите от последния месец ще трябва да бъде платено и увеличението на минималните работни заплати от 1 януари, което засяга санитарите.

НЗОК намери по спешност пари за аптеките

НЗОК намери по спешност пари за аптеките

На спешна среща в Министерство на здравеопазването

Така според него изцяло ще се заличи разликата между заплащането на санитари и сестри и между сестри и лекари. Тотев предупреди, че голяма част от общинските лечебни заведения ще бъдат принудени да работят 2-3 месеца и то за сметка на фонд "Работна заплата", след което ще спрат.

Д-р Стоян Борисов, секретар на лекарския съюз заяви, че в началото на януари ще бъде проведен Управителен съвет на БЛС и ще настояват да бъдат намерени средства, за да се изплатят дейностите, изработени от болниците.

Освен това от БЛС се канят да заведат съдебен иск за неизплатените за 2016 г. средства в размер на 51 млн. лв. за болниците.

Д-р Борисов предупреди, че НЗОК ще завърши с дефицит между 80 и 100 млн. лв. Освен това НЗОК имала да изплаща близо 175 млн. лв. за лечение на българите в рамките на ЕС, а общите дългове на болниците наближавали 500 млн. лв.

15 частни болници съдят НЗОК

15 частни болници съдят НЗОК

Заради неплатена лимитна дейност

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването изтъкна, че "на фона на всичко случващо се - това правителство може да гласува 24 заплати на пенсионирани служители на ДАНС и не може да гласува средствата за хората, които вече са изработени".

Той предупреди, че очевидно след лекарите и сестрите и пациентите тръгват за страни от ЕС, но не за да си търсят работа, а за да се лекуват.