България е достатъчно подготвена да предостави медицинска помощ - има 50 хил. легла, от които 7-8 хил. са запълнени. Голяма част от персонала пък вече е ваксинирана или е преболедувала вируса. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR". Но според него в същия момент има голям проблем - нарастваща заболеваемост. Той е категоричен, че този момент трябва да бъде решаван от всички нас - като спазваме дистанция и мерки.

Друг сериозен проблем обаче е недостигът на ваксини и проблемите с AstraZeneca. Общопрактикуващите лекари имат готовност да поставят иРНК ваксини, увери той.

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна
Обновена

ЕМА: Ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна

Това обяви директорът на агенцията Емър Кук

Той представи анкета, проведена между 607 общопрактикуващи лекари - 15% от всички, при която 78,9% от тях заявяват, че са готови да поставят иРНК ваксини.

И припомни, че в началото на пандемията е имало среща на здравното министерство с всички общопрактикуващи лекари, на която било решено, че AstraZeneca ще бъде най-удачна за провеждането на масова ваксинация у нас. Според д-р Брънзалов обаче "това време беше много отдавна".

Припомняме, от днес до 31 март у нас са в сила по-строги противоепидемични мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Джипитата получават РНК ваксини най-рано през април

Джипитата получават РНК ваксини най-рано през април

Засега се раздават само ваксини на "АстраЗенека"