Една епидемия се бори по три начина - с ваксини, мерки и медикаменти. До медикаменти все още не сме стигнали, но лечението е чисто симптоматично и се взимат мерки за работата само в тази област", заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в интервю за предаването "Тази неделя" по БТВ.

По въпроса защо са малко желаещите да се ваксинират сред лекарите и учителите, Брънзалов посочи, че преди месеци в България много хора не са вярвали, че има такова заболяване изобщо. Трябва да се убедят хората, че ваксината е единственото оръжие, което в момента може да се приложи. Брънзалов е сигурен, че ваксината в бъдеще ще бъде усъвършенствана.

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Кой може и кой не може да се имунизира срещу коронавирус, видове ваксини

Проф. Тодор Кантарджиев разясни и какви могат да бъдат страничните ефекти

Ще се получават и много варианти на вируса и това е неизбежно. Всеки причинител мутира, за да може да съществува, но това не значи, че не бива да се борим, обясни Брънзалов във връзка с новия вариант на коронавируса.

Събра се много негативна енергия в хората в последните месеци и това няма да доведе до добри неща, нека не се фокусираме само в епидемията. Има много други неща, с които гражданите и здравната система ще трябва да могат да се справят", посочи той.

Костадин Ангелов: Първо разхлабваме секторите Култура и Спорт
Обновена

Костадин Ангелов: Първо разхлабваме секторите Култура и Спорт

14 дни наблюдаваме преди да разширим облекчените мерки, обясни министърът

По думите му потвърдените проби на новия щам на COVID-19 са просто вариант на коронавируса.

"Не трябва да се правят трагедии", успокои Брънзалов. Според него ситуацията е в пъти по-малко опасна от март месец, когато се появи нулевият пациент и лекарите не са знаели почти нищо за разпространението на вируса. 10-тина месеца по-късно здравната система и населението са се научили, че трябва да се спазват някакви мерки. Брънзалов е по-голям оптимист за протичане на епидемията в България отколкото във Великобритания, тъй като там са смесени доста повече етноси отколкото в България, а и тук няма и толкова голямо движение на хора. Има много въпроси, на които към момента няма отговори.

Пациентите с хронични заболявания се страхуват да посещават лечебните заведения заради COVID-19, а техните заболявания изискват активно наблюдение. "Всичките хронични заболявания поради затворения режим и малкото посещения в лечебните заведения екзацербират и се налага по-специална грижа. Заболяемостта не е само от COVID и не трябва да говорим само за него. Болничните лечебни заведения са затрупани с такива пациенти.

"Никой в Националния оперативен щаб не желае да бъдат затворени заведенията просто така. Това се налага от статистиката и защото все още има рискове", заяви Брънзалов.

Кога ще се отхлабват мерките, ще покажат цифрите. Те са резултат от нашето поведение - колко сме отговорни, и доколко е готова нашата здравна система да поеме, ако има отново ескалация на случаите. "Нещата не може да се опишат в един репортаж. Беше много тежко", каза още Брънзалов.

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

Мутафчийски: Точните ни попадения - ученици, нощни заведения, ресторанти и молове

До два - три месеца започва масовата ваксинация