Искането за актуализация на бюджета на Министерство на здравеопазването с мотив за заплащане на ваксини е във връзка с решение на Министерския съвет от 9 април 2021 година, с което се одобрява закупуването на 1 533 037 дози от ваксината на "Пфайзер-Бионтех" на цена 46 475 000 лева. Тази покупка не е обезпечена в бюджета за 2021 г. и заради това е включена в искането на актуализация.

Обяснението от Министерство на здравеопазването идва в отговор на поставените въпроси от страна на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която тази сутрин обяви, че БСП ще подкрепи внасянето на актуализацията на бюджета на служебното правителство на първо четене, но между първо и второ четене ще внесе свои поправки и допълнения.

БСП поправят актуализацията на бюджета на служебното правителство

БСП поправят актуализацията на бюджета на служебното правителство

В бюджета ги няма 50-те лева към пенсиите и пари за мигрантската криза

От МЗ изрично посочват, че служебното правителство и настоящият състав на МЗ не са участвали във вземането на решения за количествата ваксини, които страната ни ще получи през 2021 г. Общо договореното количество е 13 909 963 ваксини, а страната ни има задължение да плати вече договорени количества. Също така според договорната рамка, одобрена от страните членки и ЕК още през 2020 година, България не може да се откаже от вече договорените доставки.

"Ние имаме задължението да платим вече договорените количества при доставката им в страната."

Асен Василев препоръча на депутатите да посмятат с калкулатор

Асен Василев препоръча на депутатите да посмятат с калкулатор

Как да осигурим бюджета до края на годината

Тези въпроси бяха обсъждани по време на парламентарното изслушване по темата преди 2 седмици, както и на последния парламентарен контрол, миналия петък, и би трябвало всички народни представители да са запознати с фактите. Ако не са, биха могли по всяко време да поискат от нас допълнителна информация, която незабавно ще им бъде предоставена.

Служебният министър Стойчо Кацаров се обръща към госпожа Нинова и към всички публични личност да бъдат много внимателни в изказванията си по темата, за да не нанасят неволно вреда на и без това крехкото доверие в имунизационния процес.

272 нови случая на коронавирус, поставени са 2186 ваксини

272 нови случая на коронавирус, поставени са 2186 ваксини

Направени са 6358 диагностични теста...