УМБАЛ "Дева Мария" в Бургас отрича да е купувала скъпи лекарства, съобщава БНР.

Тя беше посочена от началника на НЗОК д-р Дечо Дечев като едно от лечебните заведения, купували лекарства на високи цени. В интервю той заяви, че става въпрос за онколекарството "Пеметрексед" на "Алвоген", което Здравната каса платила на частни болници 7 пъти по-скъпо, отколкото на държавни. Сред изброените лечебни заведения беше и УМБАЛ "Дева Мария".

Собственикът на здравното заведение Семир Абумелих обаче бе категоричен, че това не е вярно. Ние не сме част от тази схема, в която ни вкарват умишлено, подчерта той и допълни, че болницата работи с национални дистрибутори, които не са одобрени от нея.

С промени в закона уеднаквяват цените на лекарствата за частни и държавни болници

С промени в закона уеднаквяват цените на лекарствата за частни и държавни болници

Кирил Ананиев праща данъчните да проверяват частните болници

По думи на Абумелих дистрибуторите, а не болницата определяли цената. Нашата задача е само една - да лекуваме хората, посочи той. Абумелих изтъкна, че максималната цена е разрешена от държавата и дистрибуторите започват да се съобразяват с нея.

"Фармацевтичната мафия - тя е тази, която командва цялата тази история, не болниците. Нас винаги във всички разправии ни намесват, защото сме най-слабото звено в системата", категоричен бе той.

По негови думи нямало значение дали ще се извършва обществена поръчка за лекарства и в частните болници.

"Демократична България" зове Дечо Дечев да отвори данните на НЗОК

"Демократична България" зове Дечо Дечев да отвори данните на НЗОК

Предлагат техническа и юридическа подкрепа, ако той срещне съпротива в Касата

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

По-късно стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Частните болници обвиниха Дечо Дечев в лъжа

Частните болници обвиниха Дечо Дечев в лъжа

Не било вярно, че Касата им плаща лекарства на по-високи цени отколкото на държавните болници

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

От "Демократична България" призоваха д-р Дечо Дечев да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

Вчера беше решено, че с промени в закона цените на лекарствата за частни и държавни болници ще бъдат уеднаквени.

Днес болниците поискаха НЗОК да плаща лекарствата директно на доставчиците.