Няма опасност за новородените да развият COVID-19. В това е категоричен гинекологът д-р Данаил Илиев, който практикува в една от големите частни столични болници.

Той съветва бременните, които нямат съпътстващи заболявания, да не се притесняват от усложнения от коронавирусна инфекция.

"Нито една от пациентките, които са били с това придружаващо вирусно заболяване - при липса на съпътстващи заболявания, не развиват усложнения - нито те, нито техните бебета", увери той пред БНР.

А за бебетата това пък било абсолютно безопасно. Оказва се, че при деца до 9-10 годишна възраст в клетките няма рецептори, за които да се захване този вирус. Така че тези деца могат да бъдат приносители на вируса, но не и да се разболяват.

Бременна жена с COVID-19 е родила здраво бебе в столичната АГ болница "Шейново", където беше открито отделение за пациентки с коронавирус.

Директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев увери, че екипът му е добре подготвен да реагира при случаи на заразени бременни.

"Това беше една пациентка, която постъпи по спешност и която имаше анамнеза, че е била болна. Ние я хоспитализирахме в този център, там стана раждането - тя трябваше да роди с цезарово сечение и там екипът, който я беше приел, прекара с нея 24 часа, докато излезе резултатът от PCR теста. И така бяхме доста на тръни.

След това имахме още един подобен случай. Така че вече добиваме някакъв опит и сме наясно как да действаме при за подобни ситуации", изтъкна още д-р Велев.