Коронавирусът продължава да ни изненадва и при всеки човек заболяването протича различно, въпреки сходствата в клиничната картина, която има. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи д-р Кристиан Стефанов - реаниматор в болница "Св. Анна" в София.

По думите му при някои протича изключително бързо и изключително тежко, въпреки нашите усилия. Болните в последно време са млади хора, имаше и деца при нас, които имаха тежки белодробни усложнения. Повечето имат придружаващи заболявания. Има и хора, които въпреки липсата на придружаващи заболявания развиват тежка клинична картина, акцентира лекарят.

Проф. Марияна Стойчева: Коронавирусът извежда от контрол хроничните заболявания
Обновена

Проф. Марияна Стойчева: Коронавирусът извежда от контрол хроничните заболявания

Инфекцията нараства като количество и заболяването протича по-леко

При лечението следваме всички новости и препоръки. Използваме "Ремдесивир" и кръвна плазма. Важен е периодът, в който се прилагат тези средства, а в късната, така наречена пулмонална фаза, те вече са неефективни, каза Стефанов.

Според него ограничаването на контактите между хората ще окаже положително въздействие. В нашата структура вече са обособени 25 реанимационни легла, там лежат най-тежко болните пациенти, които имат нужда от най-големи грижи, обясни реаниматорът.

Екипът ни е млад, изморен много, но продължава да работи с огромно желание. Работата не приключва само с 12-часовите дежурства в скафандри, предупреди Стефанов.

Следим постоянно новостите и актуализираме познанията си. Опитваме се да прилагаме всичко най-ново, за да помогнем на нашите пациенти, поясни той и сподели, че често се случва по четирима или петима негови колеги да отпаднат от графика, защото са се разболели.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%