Дори хората, които са много скептични по отношение на рисковете от COVD-19, променят отношението си, когато техен близък влезе в болница.

Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Гергана Николова, член Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

У нас заразените през последното денонощие са 130, а общият брой на потвърдените случаи е 4114.

"Ние сме с повишена заболеваемост от 112-120-130 човека за денонощие. Има и повече заразени медици, почти няма ден, в който да сме под 100 човека заразени. Увеличава се броят на поставените хора под карантина, така че няма как да кажем, че проблемът не съществува и че няма нужда и да вдигнем всички мерки." - коментира д-р Николова в предаването "Денят ON AIR.

По думите й, трябва да се намери начин да се справим с тази инфекция.

"Нещата не се връщат назад, няма строги мерки, няма КПП-та, ще продължим да пътуваме, но ще трябва да спазваме дистанцията. Рестриктивните мерки имаха смисъл, защото в момента, в който отпадна тази рестрикция, чувствително се покачи броят на болните. Не можем да стоим затворени. Апелираме към това, че трябва да има дистанция, дезинфекция и контрол." - допълни д-р Николова

Според нея маската спасява от аерозолните частици и предпазва околните.

"В последно време наблюдавам, че хора, които бяха много скептични, в момент, в който техните PCR тестове излязоха положителни и техни близки влязоха в болница, мисленето им се промени. Разбираш, че това не е световна конспирация." - обобщи представителката на БЛС.

Тя добави, че хората с диабет живеят дълги години, ако не срещнат тежка инфекция, която да предизвика срив в организма.

"Човек с диабет ще си живее още 40 години. Има хора, които са в преддиабетно състояние, а при тях при една инфекция ще се покачат инсулиновите нужди и те ще реагират по същия начин." - добави д-р Николова.

Тя апелира всички пациенти, които имат температура или имат остро респираторно заболяване, да се обадят по телефона.

"Странно е, че хората, които сме на първа линия, не получаваме тези 1000 лв. Много беше странно, когато се подпомагаха лечебните заведения, а за общопрактикуващите лекари не беше подсигурена абсолютна никаква помощ от държавата, що се отнася до дезинфектанти, лични предпазни средства." - посочи д-р Гергана Николова.