Преувеличени са числата за фалшивите телкове, според председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Дори да се приеме, че става дума за десетки, стотици милиони лева, те не са загубени заради корупцията. Не мисля, че корупцията е в такива мащаби. Това, което чух от изявленията на прокурора за 4 досъдебни производства и 7 прокурорски следствия - няма как това да обясни милионите".

Това заяви пред БНР д-р Стойчо Кацаров за разследването на прокуратурата за измами с ТЕЛК-решения и хора, които ползват инвалидни пенсии, без да имат право на това.

Гешев с усещането за цели села с ТЕЛК

Гешев с усещането за цели села с ТЕЛК

Разпитане са над 200 души

Според него основната причина за загубите не е в корупцията, а в неправилната организация на цялата система на медицинската експертиза, което води до неправилно насочване на парите.

Парите не се дават на най-нуждаещите се, а се дават средства на други, които не са толкова нуждаещи се, поясни той. "Вместо системата да доведе до това тежко болният до получи голяма подкрепа, а другият да получи малка или изобщо да не получи - те биха получили еднакво, защото са оценявани по едни и същи начин", каза д-р Кацаров.

Според него "разковничето" е в Наредбата за медицинската експертиза- в начина, по който се извършва оценката. Ние трябва да преминем от оценка на заболяване към оценка на работоспособност. В момента не е така, ние по-точно оценяваме заболяването, а не възможността да се работи. И това води до тези изкривявания", допълни още д-р Кацаров.

Относно мнението на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че ТЕЛК-овете трябва да преминат към НОИ, за да може НОИ да ги контролира, д-р Кацаров изрази скептицизъм.

"Не виждам защо министерство на здравеопазването да не може да контролира, а към НОИ да може". Мотивът му е, че не е правилно този, които изплаща възнаграждението, той и да прави оценката, допълни още Кацаров.

Бисер Петков обещава по-висока финансова помощ за хората с увреждания

Бисер Петков обещава по-висока финансова помощ за хората с увреждания

Няма да има хора, лишени от финансова помощ