Колкото повече хора се ваксинират, толкова рискът от развитие на мутации на коронавируса ще намалее. Този вирус мутира там, където стои дълго в организма и има една-единствена цел - да се възпроизведе.

Това заяви пред БНТ председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов.

Според него, шансът ваксиниран човек да бъде разпространител е сведен до минимум. Това намалява и рискът от усложнения и от хоспитализации.

Амбицията на науката в момента е да създаде универсална ваксина (за коронавируса). За това се включват нови платформи, разработват се нови концепции.

Лекари се редят за ваксини като за банани по времето на соца

Лекари се редят за ваксини като за банани по времето на соца

Георги Миндов: Всеки ден при нас струва човешки животи

"Една от тях са т.нар. протеинови ваксини. При тях човек не се ваксинира с аминокиселини, а с протеин, който напомня на шиповия протеин, прилича много на него и съответно организмът го разпознава и мобилизира своя арсенал", допълни доцентът.

Според него първата такава ваксина ще бъде внесена за одобрение от Европейската агенция до края на месеца, защото проучването е готово и резултатите са налице.

На базата на много сериозни анализи за т.нар. антитела, тези, които неутрализират ефекта или на шиповия, или на мембранния протеин, се разработват нови платформи. За тях се използват самоамплициращи се или самоусилващи се РНК ваксини, при които дозата е по-ниска, но е комбинирана с безопасен вирус.

България сред страните, получили съмнителната партида ваксини на AstraZeneca

България сред страните, получили съмнителната партида ваксини на AstraZeneca

Австрия разследва смъртен случай и други сигнали за тежки странични реакции

За пръв път са излезли данни от реалната практика и те са много убедителни - става дума за над 1 млн. ваксинирани между 20 декември и 2 февруари, и данните са много категорични. "Между втора и трета седмица от първа доза имаме понижен риск от инфектиране с близо 50%, а след втора инжекция - над 90% намален риск от инфектиране", обясни доц. Борислав Борисов.

Прецедент в историята на ваксинационните програми е освен данните от клинични изпитвания изследователите да имат и толкова голям обем данни за реалния ефект в обществото.

"В момента има 80 ваксини в клинични проучвания, 16 от тях са в последните си фази. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума наистина за огромен ресурс и много сериозен доказателствен материал", каза още доц. Борисов.

В момента има проучвания и за ваксина за деца между 12 и 18 години, разработват се и ваксини за бременни, а има идея есента да се разработи комбинирана ваксина за коронавирус и грип.

Асен Балтов за ваксините: Не трябва да смятаме, че непременно пациентът прави избор

Асен Балтов за ваксините: Не трябва да смятаме, че непременно пациентът прави избор

Трябва да има карантина за завръщащите се от Занзибар