"За да има донорство, трябва да има доверие, а този скандал убива доверието. Това е чудовищно, което се е случвало.". Това коментира пред БНР единственият двойно трансплантиран българин - Георги Пеев от Хасково.

Повод за думите му са разкритията за нарушения в процеса на трансплантации у нас, представени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

"Такива неща се случваха в Пакистан и Ирак преди 25 години. Това, за да се случи, е минало през страшно много хора", каза Пеев.

Бивш мениджър в болница "Лозенец" знае за 5 трансплантации без роднинска връзка

Бивш мениджър в болница "Лозенец" знае за 5 трансплантации без роднинска връзка

Агенцията по трансплантации е уведомявана в последния момент

Той е категоричен, че трансплантолозите в България не са толкова много. Не може и да става дума за сравнение - това не е един автомонтьор да хване част от една кола и да я сложи в друга кола, заяви той.

"Държавата трябва да има човешко отношение към трансплантациите. Когато върнем доверието в здравеопазването, тогава ще се оправят и трансплантациите. На този етап няма как да стане. Всичко е счупено по веригата", категоричен е Георги Пеев.

Фондация "Бъдеще за всички": Трансплантациите замръзнаха не заради пандемията

Фондация "Бъдеще за всички": Трансплантациите замръзнаха не заради пандемията

Имаше много сигнали за "Лозенец" и от пациенти, и от лекари, здравните министри са знаели

Според адвокат Надежда Славчева, която има докторантура по трансгранична здравна помощ, доверието се занулява. Тя изтъкна, че нормативната ни уредба за трансплантациите е богата и изчерпателна, но е под въпрос нейното спазване.

По думите й в задължението на лекарите не влиза издирване на истината дали дадени лица са роднини и да оспорват документи, но те могат да сигнализират.

Преди да се извърши вземане на органи от даден донор, цялата документация от лечебното заведение в комплект отива в ИА "Медицински надзор". Това става 7 дни преди вземането, уточни тя.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

Много хора участват в този сложен процес, няма как да са един или двама, уточни Славчева.

"Не знам дали става въпрос за затваряне на очите или неглижиране, или някакъв автоматизъм в процедурата. Като юрист очаквам да излязат официални данни", заяви адвокатът.

Според нея сме доста далеч от членство в европейската мрежа за трансплантации "Евротрансплант".