Ужасяващо е това, което стана известно в болница "Лозенец", през годините сме получавали много сигнали от лекари за здравното заведение и за националния консултант Любомир Спасов. Става дума за лекари, които са публични личности и имена не могат да се споменават. Има и факти, които са показвани в Министерство на здравеопазването срещу него - последните 4 г. Това обясни за news.bg Пенка Георгиева, която е председател на фондация "Трансплантирани и оперирани - "Бъдеще за всички", Фондация "Заедно в час" и част от обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина.

"Защо са мълчали не знам, здравните министри са знаели какво са правили", добави още тя.

Пациентски форум: Има сигнали от различни болници, че се прескачат пациенти за трансплантация

Пациентски форум: Има сигнали от различни болници, че се прескачат пациенти за трансплантация

Последните години се виждал сривът на цялата българска здравна система

Експертът разказа по-точно за трансплантациите на малки деца, които са минавали и през Фонда. "Проф. Спасов пречеше на Фонда за лечение на деца да бъдат изпращани в чужбина, становищата бяха, че той може да ги трансплантира. Впоследствие има пет починали деца, а родителите водиха дела, информацията е налична в публичното пространство", уточни Георгиева, давайки пример и със случая с малкия Байрям.

Причината за това, по думите й и според информация от лекари и пациенти, е, че за малките деца под 3 г. няма мултидисциплинарен екип, който да реанимира и анестизира тези пациенти. Във фонда имахме големи неприятности и се борехме да отиват в чужбина, каза още Пенка Георгиева. Не е въпросът да трансплантираш едно кърмаче, трябва да се следват определени процедури, защото те след това имат усложнения. Реанимирането е много по-важно от трансплантацията, добави Георгиева.

По отношение на пациентите, тя коментира, че не знаят каква е причината и възможностите, не е имало и сигнали за изпреварване.

Имало ли е трафик на органи, питат пациентски организации

Имало ли е трафик на органи, питат пациентски организации

Нормативни промени за прозрачно харчене на пари в болниците искат от НПО

Друг проблем отбеляза още Пенка Георгиева - Преди години е имало работни групи в Изпълнителна агенция по трансплантация, беше включен и пациентски представител. Напоследък няма такива представители. "Защо замръзнаха трансплантациите, агенцията работеше добре, агенцията трябваше да си остане Агенция, а сега е към дирекция към Медицински надзор. Някой имаше интерес това да замръзне, да проверяват органите на реда", призова специалистът.

За други болници няма сигнали - каза още Пенка Георгиева. "Във ВМА изключително коректно се работи, Св. Екатерина има отговорни лекари, за които никога не е достигнал сигнал за сянка от съмнение", добави тя.

В годините всички знаеха какво се случва в правителствена, категорична е тя и заключи: "Трансплантациите замръзнаха и причината не е пандемията."

1145 българи чакат за трансплантация

1145 българи чакат за трансплантация

4 донорски ситуации от началото на годината е имало в страната