Борбата с раковите заболявания е приоритет за Европейския съюз и той взима спешни мерки за овладяването на коварното заболяване. Това заяви за БНР Петър Витанов от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и член на Комисията по обществено здраве.

Той обясни, че част от тези мерки е създаденият Център за знания в областта на раковите заболявания - инициатива в рамките на Европейския план за борба с рака.

Витанов посочи, че заболяването е най-разпространено в Източна Европа, като България е сред най-зесегнатите държави.

По негови думи България е и страната с най-ниска продължителност на живот, като причините са некачествената здравна грижа, липсата на профилактика и превенция. По тази причина той изрази очакване, че този център ще е изключително важен за страната ни.

България започва да готви национален план за борба с рак

България започва да готви национален план за борба с рак

Липсвали и програми за ваксиниране на населението

Витанов обясни, че задачите пред новото здравно звено ще са да събира сведения и да координира действията срещу болестта.

Центърът е в основата на изграждането на Европейския здравен съюз, който се оказа изключително важен особено във времето на коронакризата, отбеляза той.

Центърът ще събира и предоставя актуални данни за раковите заболявания, ще проследява тенденции, ще съдейства за формирането на политики в сферата на профилактиката, ще спомага и за преодоляване на неравенството по отношение на профилактиката и лечението на раковите заболявания в целия ЕС.

Той посочи, че един от елементите на този център е създаването на европейска система за осигуряване на добър скрининг, така че качеството на здравната услуга у нас да се повиши.

ЕС засилва борбата с рака, забавена от коронавируса, с план за 4 млрд. евро

ЕС засилва борбата с рака, забавена от коронавируса, с план за 4 млрд. евро

В ЕС има около 1,3 млн. смъртни случая и 3,5 млн. нови случая годишно

Намаляването на цените на онколекарствата по негови думи също е от ключово значение.

Според него общите поръчки от Европейския съюз би трябвало да намалят недостига на лекарства в някои държави и да намалят стойността на тези медикаменти.

Този общ контрол върху референтните списъци на лекарствата, както и координацията на лечението и генерално общата политика в тази сфера ще доведе до по-качествено лечение на раковите заболявания в България, заключи Витанов.