Фондация "Нашите недоносени деца" внесе в Министерство на здравеопазването проект за дългосрочно проследяване на преждевременно родените деца.

Всяка година в България се раждат повече от 6 000 недоносени деца, пишат от фондацията. За тяхното пълноценно развитие и възстановяване е необходима не само висококачествена неонатологична грижа в периода на болничния им престой, но и добре функционираща система за комплексно проследяване на развитието им от медицински и специалисти след изписването.

Според проучване на фондацията от февруари 2019 г. 46.4% от родителите не са получили информация и график за необходимите прегледи на детето след изписване в периода на първата му година, а цели 84.7% не са получили информация относно нуждата от проследяване през втората година на детето.

Не кувьози, а квалифицирани специалисти трябвали на недоносените деца

Не кувьози, а квалифицирани специалисти трябвали на недоносените деца

Фондация настоява за достойни условия на труд и за лекарите извън София

От организацията установяват, че има нужда от национално утвърдена програма, която да гарантира провеждането на навременни консултации и прегледи за недоносените деца от 0 до 7 години. Поради това активистите са внесли проект в Министерството на здравеопазването (МЗ).

Препоръките в проекта са за осъществяване на превенция и ранно откриване на потенциални заболявания или трудности в развитието на недоносените деца. "Това от своя страна, ще доведе до по-ранното и навременно откриване на състояния, които адресирани навреме, биха могли да бъдат напълно преодолени или последиците сведени до минимум така, че да не оказват съществено влияние върху качеството на живот на детето", пишат от фондацията.

Проектът е подкрепен от Българската асоциация по неонатология, Офис на Световната здравна организация (СЗО) в България, Национална мрежа за децата, както и съгласуван с Вера Рангелова - Директор "Програми за ранно детско развитие", УНИЦЕФ България.

Препоръките в проекта са базирани на най-съвременните Европейски стандарти за грижа за здравето на новороденото, създадени по инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI, съвместно с повече от 220 здравни експерти от различни области на детското здраве и развитие.

Масово събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносени деца

Масово събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносени деца

"Капачки за бъдеще"