Личните лекари не подкрепят преминаването само на електронна рецепта сега.

Това се казва в становище от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, изпратено до здравния министър Асена Сербезова, председателя на здравната комисия Антон Тонев. Копие от писмото е адресирано до , председателя на Здравната каса Петко Салчев, председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и до членовете на техните организации. 

БЛС скочи срещу пълното отпадане на хартиената рецепта

БЛС скочи срещу пълното отпадане на хартиената рецепта

Те настояват хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електроннат

От Сдружението на личните лекари подкрепят заявеното становище на БЛС, че с преминаването на "бялата рецепта" единствено в електронен вариант "не се гарантират интересите на българските пациенти, а се ограничават правата на лекарите за упражняване на тяхната професия, което от своя страна ще доведе до ограничаване правата на пациентите.".

Становището на личните лекари е по повод проект за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикуван на електронната страница на МЗ на 12. 04. 2022 г.

"Считаме също, че с оглед на сигурността, контрола и оптимизиране на процеса, е по-належащо да се обмисли възможността "зелените и жълти" рецепти за отпускане на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества да преминат само в електронен вариант", се казва в становището на личните лекари.

Пациентската организация "Заедно с теб" се възпротиви на отпадането на хартиената рецепта

Пациентската организация "Заедно с теб" се възпротиви на отпадането на хартиената рецепта

Те смятат че е редно хартиената рецепта трябва да остане наред с електронната

Личните лекари смятат, че въвеждането на "електронизацията" в системата на здравеопазването е сложен процес, свързан с допълнителни ангажименти, разходи и време, които следва да бъдат разпределени между всички участваща в него страни.

От сдружението смятат, че за общопрактикуващите лекари (ОПЛ) единственият приемлив и работещ вариант е да остане сега съществуващата възможност да се изписва "бяла рецепта" в хартиен или електронен вариант. Повечето от мотивите за това са вече представени не само от съсловните, но и от организациите на пациенти, както и различни техни представители.

Над 90% от хората искат хартиената рецепта да остане, сочи анкета на БЛС

Над 90% от хората искат хартиената рецепта да остане, сочи анкета на БЛС

Едва 8% подкрепят напълно идеята за отпадане на хартиената рецепта

Припомняме, през март 2021 г. до края на април 2021 г. бе срокът за въвеждане на електронна рецепта в аптеките в цялата страна.

Преди година само 500 аптеки у нас издават електронни рецепти. През декември 2020 г. стана ясно, че всеки общопрактикуващ лекар може да издава електронна рецепта към всяка една аптека.