Електронната рецепта да стане задължителна, а до края на 2022 г. да се разработи мобилно приложение, което да се внедри в системата за информационно обслужване. Това е намерението на Министерство на здравеопазването, съобщено от министър Асена Сербезова по време на Комисията по здравеопазване в парламента.

По думите й "лекарят трябва да има визия и информация с какво се лекува пациентът". Промяната се предвижда да се направи в Наредба номер 4 за предписване на лекарствени продукти.

Удължиха епидемичната обстановка до 31 март 2022 г.

Удължиха епидемичната обстановка до 31 март 2022 г.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53%

Иначе МЗ е създало и работна група за електронното здравеопазване, като се проучват медицинските сестри по региони, електронния запис и досие.

По време на комисията стана ясно още, че се създава Национален съвет за реформа в психиатричната помощ и е договорено специалистите да получат обучение с паневропейския комитет, за да се модернизира.

Безплатните рецепти срещу ковид - поредният фалстарт

Безплатните рецепти срещу ковид - поредният фалстарт

Хаосът от недомислени решения дотолкова стресира заболелите, че последната им грижа са безплатните лекарства. А и кой каза безплатни?

Предвиждат се и промени в Наредба 8 за нови изследвания за профилактика, като се включват папилома вирус, рак на шийката ма матката.

Асена Сербезова коментира и темата за преместване на Агенцията по трансплантация на органи и тъкани от Агенция Медицински надзор. Тя каза, че е изискала одит от Агенция по трансплантации и сегашното ръководство за пълен анализ какви донорски ситуации са имали, каква е била оценката на всяка една от ситуациите, успели ли сме да реализираме максимума и ако не - защо и дали има разлика в броя на трансплантацията, качеството преди и след сливането. На депутатите ще бъде предаден анализ за отделяне на двете агенции.

По думите на Сербезова обаче трябва цялостна концепция и повишаване на интереса към донорство, след това местене и структура.

Здравно образование в училище

Като дългосрочна стратегия министър Асена Сербезова посочи здравно образование в училище. То обаче било пилотно започнато - учители по здравно образование били разпределени в 200 училища, както и психолози за деца от 5 до 8 клас, обучени са и над 2000 обучители в 18 000 центрове в страната, изготвя се и модулна програма за сексуално здраве и образование, както и психологично здраве за тревожност, депресия, агресия и автоагресия, фактори, които се засилват в обществото. В по-дългосрочен план се предвиждало и с цел повишаване на здравната грамотност да се създадат мобилни приложения, за здравословен начин на живот, отговорно отношение към лекарствените продукти.

Над 10 млн. е-рецепти издадени у нас за година

Над 10 млн. е-рецепти издадени у нас за година

Издадени са и над 220 000 електронни направления

Припомняме, през март 2021 г. до края на април 2021 г. бе срокът за въвеждане на електронна рецепта в аптеките в цялата страна.

Преди година само 500 аптеки у нас издават електронни рецепти. През декември 2020 г. стана ясно, че всеки общопрактикуващ лекар може да издава електронна рецепта към всяка една аптека.