На 22 април ще отговаряме на два въпроса пред ЕК за реакциите след ваксината на "АстраЗенека" и там трябва да има препоръка как да продължи имунизацията с тази ваксина. Това заяви проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата пред БиТиВи.

Ваксинираните с нея са 4 от 7 пъти по-защитени от неваксинираните, категоричен е той. Нежеланите реакции са най-малко възможни при възрастовата група от 70 до 79 г, сочи досегашният анализ на Агенцията.

Има рискови фактори при "АстраЗенека" - пушене, сърдечно съдови заболявания, затлъстяване, дълъг прием на конрацептивни средства, обясни Гетов.

Предимно са засегнати жените, може би има връзка с хормоналния баланс при жените, уточни експертът. По думите му, има и генетична предразположеност, тъй като южните народи са по-малко засегнати.

На въпрос какви са реакциите. Отговорът: температура, главоболие, болка на място на убождането. Самата ваксина е малко по-агресивна, тя кара организма леко да преболедува, но да не се разболее тежко, обясни още професорът.

Какво се случва след дадения избор за втора доза да е различна и крие ли риск следващата ваксина да е различна от първата - Илко Гетов обясни, че няма данни за реакции при комбинирането на векторна и РНК ваксина. Няма научни данни за абсолютна безопасност и изграждането на имунитет при комбинирането, категоричен е той.

Правят е-система за джипитата, които поставят ваксини

Правят е-система за джипитата, които поставят ваксини

За заявка на количества и вид ваксини

"Аз лично съм скептичен и по-скоро притеснен относно комбинирането, СЗО се изказа по въпроса, текат проучвания, но няма все още заключения и това ме кара да мисля, че може да има реактогенност и имуногенност от тази комбинация на двете ваксини", обясни Гетов.

Защо се обсъждат "АстраЗенека" и "Янсен", Илко Гетов коментира, че "системата за безопасност е отчела реакции при тях, при другите ваксини няма съобщения за подобни реакции".

Относно становището за "Янсен" Илко Гетов каза, че няма опит от прилагането й и се очаква решение от САЩ, където там има 4 случая, единият смъртен изход и тежко увредена жена. Кога ще се вземе решението за ваксината - още не е ясно, нещата се променят ежечасно, обясни той.

Илко Гетов коментира и ваксината на "Спутник" - на този етап е ясно, че за нея няма да има решение през месец май.

Много интензивно се работи в посока - препоръка за две антитела, до края на юни ще има официално разрешение за употреба, макар в САЩ да има съобщение, че едното антикомунално антитяло е също спряно, съобщи още експертът.

ЕС изпраща 651 000 ваксини на Балканите

ЕС изпраща 651 000 ваксини на Балканите

Това е първата стъпка

Формулата за успех срещу коронавируса, по думите му - "е ваксинация плюс мерки, а България е в средния дял на ваксинираните около 10 на 100 души в Европа".

По всяка вероятност ще има нужда и от следваща ваксинация или трета доза - разсъждава се дали ще е на една, две години, дали ще са същите ваксини или подобрени, но се знае, че разрешените ваксини пазят около година, обясни Гетов.

В заключение Илко Гетов коментира безопасността след ваксиниране: "Антителата не са маркера, който дава сигурност, но ваксинираните трябва да спазват мерките, защо могат да продължат да заразяват, макар да е спорно, има данни за едната от ваксините, че тя намалява и преносителството, тоест вие да заразявате, но това са хипотези".

ЕС ще има достатъчнo ваксини за 70% от пълнолетните до средата на юли

ЕС ще има достатъчнo ваксини за 70% от пълнолетните до средата на юли

Според него руската ваксина "Спутник V" няма да бъде достъпна скоро