"Коронавирусът е мутирал така, че е доста опасен за човека. Оптимист съм, че той скоро ще се самоунищожи". Това заяви проф. д-р Георги Попов пред Нова телевизия.

Основният симптом е силната обща отпадналост, поясни той.

Той предполага, че новият вариант Омикрон произлиза от африканските държави на юг от Сахара - Нигерия, Конго и Ботсвана. 

2105 нови случая на коронавирус, жертвите са 89

2105 нови случая на коронавирус, жертвите са 89

Към 2 декември активните случаи са 105 046...

"В тези страни има възможност един вирус много дълго да престои и да създаде своите мутации и след това нов вариант. Омикрон много бързо заразява, мутира с частите на повърхността на клетката. В това е опасността от големия брой заразени", обясни д-р Попов.

Според него коронавирусът няма изразена сезонност, демографските характеристики са различни. Засегнати са хора от всички възрасти.

"Този вирус е мутирал така, че е доста опасен за човека, но един ден и той скоро ще се самоунищожи", подчерта медикът. По думите му реакциите след поставяне на ваксина означават, че тя действа.

"По-сериозната част са усложненията. Засега са доказани две такива - тромбози и миокардит", категоричен е д-р Попов.

Първан Симеонов: От много информация за Covid-19 спряхме да слушаме

Първан Симеонов: От много информация за Covid-19 спряхме да слушаме

"Трайна барикада" между ваксинирани и неваксинирани

По темата с огнището менингит в столична детска градина инфекционистът разкри, че няма нищо страшно в менингита, а вероятно децата и учителите ще го изкарат безсимптомно.

"Човек не трябва да се ваксинира когато има опасност от развиване на болестта. Има ваксина, но тя не се прилага повсеместно, а е препоръчителна. Лекува се с антибиотици", сподели той.

По думите му менингитът протича в безсимптомна форма или като обикновена хрема при 80% от хората.