Очаква се процентът на заразени с коронавирус бързо да се повишава, съдейки по данните от другите страни, както и от високата заразност на Омикрон, по-краткия инкубационен период и високия брой на безсимптомни случаи при него. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в студиото на Нова телевизия. Именно безсимптомните случаи увеличават още повече разпространението, тъй като заразените се разхождат свободно и без карантина.

Доказаните чрез секвениране 12 положителни проби на Омикрон у нас са от седмицата преди Бъдни вечер. 12 са пробите от 90, а процентът е 4 спрямо общия брой секвенирани.

"Очакваме този процент да се повишава. Това не е процентът в страната", уточни Христова.

Петима от 12-те заразени с Омикрон били ваксинирани напълно преди 9 месеца
Обновена

Петима от 12-те заразени с Омикрон били ваксинирани напълно преди 9 месеца

9 от пробите са на мъже, 3 са на жени

Омикрон атакува по- често горните дихателни пътища и по-рядко долните дихателни пътища и белия дроб спрямо Делта варианта. Но при ниското ниво на ваксинация у нас, може да се окаже, че Омикрон и не протича чак толкова леко. При Омикрон загубата на вкус и обоняние е по-рядка. Характеризира се с хрема, суха кашлица, болки в гърлото, температура до 37,5-38. Отпадналостта също е характерна.

Освен това болничните заведения не са били разтоварени, а медицинският персонал е изключително уморен след тези две години.

Да не подценяваме тази опасност, но и да не изпадаме в паника, защото има мерки, с които можем да се предпазим - ваксиниране, носене на маски и да знаем, че все пак в Министерството на здравеопазването има експерти, за които тази пандемия не е първата, обясни Христова. "Добре да се изследваме и да се карантинираме", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

10,5% са положителните проби за COVID-19

10,5% са положителните проби за COVID-19

1356 са новите случаи на коронавирус

На въпрос дали може да се очаква затягане на мерките и нов локдаун, тя обясни, че предстоят сериозни разговори, тъй като всяка една мярка трябва да се огледа от всички страни преди да се препоръча. "Всички мерки са на масата, зависи от ситуацията, а тя се следи 24/7."

Експертът препоръча спазване на настоящите мерки и наблюдаване на ситуацията, така че при нужда това да може да се промени.

България и Румъния, най-слабо ваксинираните в ЕС, се подготвят за пета Covid вълна

България и Румъния, най-слабо ваксинираните в ЕС, се подготвят за пета Covid вълна

На Балканите има Омикрон, но страните не затягат ограниченията за контролиране на разпространението