Пандемията от коронавирус се е отразила негативно върху лечебния процес и поставянето на диагнози на раково болните хора. Това съобщи д-р Александър Симидчиев по време на Кръгла маса на тема: "Националният план за контрол на рака - мисията възможна", която се проведе в БТА.

Всяка шеста смърт се дължи на онкологично заболяване. За 10 милиона души в света това е водеща причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания, други се дължат на белодробната онкология. Времето на раковите заболявания не намалява, 3500 устойчиво над индекса и заема по-голяма част от инвалидността и смъртността в държавата. От 2005 г. статистиката сочи, че над 18 000 души умират от рак ежегодно, стандартизираната смъртност не спада, посочи Симидчиев.

4200 диагностицирани с рак на белия дроб у нас, имунотерапията навлиза

4200 диагностицирани с рак на белия дроб у нас, имунотерапията навлиза

Българите се самолекуват

Николай Данчев от Съвета по реимбурсиране на лекарствените продукти представи презентация на лекарствата, които се разработват в момента, включително моноклонални тела, радиотерапия и имунотерапия.

Ролята на Съвета е да уеднакви условията за лечение в България с тези на гражданите на европейските страни, прави се кампания за новите молекули, които са най-много в лечението на солидните тумори и онкохематологичните заболявания, каза той. По думите му, цената на моноклоналните тела е една от най ниските у нас, сравнение с другите европейски страни.

България започва да готви национален план за борба с рак

България започва да готви национален план за борба с рак

Липсвали и програми за ваксиниране на населението

Данчев каза, че проверка на оригиналните лекарства се прави на около две години, като се проследява ефектът на лекарствените молекули. Той посочи, че 42 болници - държавни и частни се занимават с лечение на туморите и онкохематологията.

За 2020 г има 6 лекарства с представители на три международни наименования, извършена е оценка на здравните технологии, включени са девет нови показания в областта на онкологията.

Ивиан Бенишев, председател на Дирекцията за лечение в чужбина в МЗ, е част от Експертния съвет за борба с рака. "МЗ определя като приоритет борбата с рака, включително в националната здравна карта - в едно са дефинирани мерки за най-често срещаните онкозаболявания", каза той.

Коронавирусът довел до "катастрофа" в лечението на рак в Европа

Коронавирусът довел до "катастрофа" в лечението на рак в Европа

Лечението на раково болните е нарушено в една трета от страните

Бенишев потвърди, че на второ място сред причините за смъртност в нашата страна след сърдечно-съдовите заболявания е именно ракът. Заболяваемостта е тежест за здравната и социалната система и ежегодно министърът на здравеопазването изготвя план и се отделят средства за лечение на пациентите, а МЗ е снабдило лечението чрез нови технологии, апаратура за болниците и други.

Изготвя се Национален план срещу рака, чиято задача е да обедини всички тези подходи, да разшири, надгради стратегическите насоки и е създадена работна група с широко представителство от различни специалисти, а председател е в момента служебният здравен министър Тома Томов.

Хасан Адемов - дългогодишен член на парламентарната комисия по здравеопазване ще контролира Комисията за контрол на рака. В своето изказване той обобщи, че има 1.3 млн. души в Европа, починали от рак, затова е важен подходът за решаване на проблема. Целта на Комисията е да интегрира българския план с европейския - "Ако не успеем - значи сме останали на нивото на тези национални проблеми", посочи докторът.

Адемов посочи, че ще представи планът на Комисията по здравеопазване в НС. В него можем да усвоим 4 млрд. евро - ако нямаме план, няма да разчитаме на достъп до тези средства, посочи той.

Забраниха износа на лекарства за диабет, шизофрения и онкологични заболявания

Забраниха износа на лекарства за диабет, шизофрения и онкологични заболявания

Забраната е в сила до отмяна на извънредното положение

Националният план за рака се очаква да предвиди мерки за подобряване на превенцията, ранната диагностика, скрининга, лечението и подобряване на качеството на живот на болните. В различни включвания на лекари от ЕК беше препоръчано да се приотизира превенцията срещу рак, ранен скрининг, тютюнопушенето - да се намали, както снабдяването, така и търсенето, както и ваксинация на 90% от момичетата под 16 г. срещу рак на шийката на матката.