Всички доставени количества от ваксината на AstraZeneca ще се използват за поставяне на първа доза. Това реши днес Съветът на Националния ваксинационен щаб.

Целта е да бъдат обхванати по-големи групи от населението и да се ускори имунизационният процес.

От щаба ще препоръчат на медиците да поставят втората доза от ваксината десет седмици след първата, в съответствие с възможностите, които дава кратката характеристика на продукта. Според ваксинационния щаб оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст.

На заседанието стана ясно, че отложената заради лошото време доставка от ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата.

Очакваме 160 000 ваксини в началото на март месец

Очакваме 160 000 ваксини в началото на март месец

В момента у нас няма доказани случаи на грип А и на грип Б

Имунизирането на лицата, които попадат във втора и трета фаза от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, ще се извършва паралелно. На членовете на ЦИК, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на Плана, ще бъде предложена ваксината на Pfizer/BioNTech. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, така че до деня на вота ангажираните с провеждането му да бъдат максимално защитени от вируса.

Застъпването на фазите позволява българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от Плана. Представителите на медиите ежедневно отразяват събития, поради което често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирус. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности", посочват от Щаба. Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ-Козлодуй, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и други.

Ваксинирането на уязвимите групи от населението остава основен приоритет на Министерството на здравеопазването. По тази причина краят на трета фаза ще бъде застъпен с началото на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат "възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити".

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Проф. Хайрабедян: Ваксинирането на малък брой хора не помага на цялото население

Комбинирането на ваксините може да има непредвидими реакции при някои хора