В Крумовград изследват над 100 души, яли заразено месо от глигани. Броят на хората, консумирали заразеното с трихинелоза месо по новогодишните празници може да се увеличи. Към тях ще бъдат включени както хора от чужбина, така и от вътрешността на страната, съобщи БНР.

Изследването е в кабинетите на общопрактикуващите лекари с кръвна проба от пациента. Указанията са дадени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

139 случая на трихинелоза от диви свине през 2018-та до сега

139 случая на трихинелоза от диви свине през 2018-та до сега

БАБХ отчита най-много положителни проби в Благоевград, София и Сливен

"На всеки семеен лекар е изпратено писмо, всеки семеен лекар се е подписал, че от 21 до 25 януари ще бъдат взети кръвни проби в кабинетите на семейните лекари". Това каза д-р Зия Мехмед, който е личен лекар в Крумовград.

Преди две седмици го потърсил негов пациент, консумирал от заразеното месо. Веднага са назначени изследвания.

Той обясни, че първо се назначават изследвания за кръвта и за черния дроб. Там пациентът и да няма някакви промени, които да ни насочат към заразяване с трихинелоза, задължително изписвам лекарства, които трябва да консумират между 5 и 7 дни. Но дали пациентът си купува лекарствата и съвестно си ги пие, това е друг проблем", казва доктор Мехмед.

Трихинелозата е опасно заболяване. То засяга всички мускули в човешкото тяло, включително и сърцето, казва известният в Кърджали лекар Марин Мухтаров.

"Тогава започват да се развиват симптомите на болестта, които са свързани с висока температура, болки в мускулите, отоци около очите. Заболяването протича без симптоми, но може да протече и с много сериозни симптоми и за съжаление може да завърши със смърт", обясни д-р Мухтаров.

От Регионалната здравна инспекция призоваха всеки, който има макар и малки съмнения, че може би е консумирал месо, което не е сто процента сигурно, че е изследвано, да даде кръвна проба.

Бум на заразени от трихинелоза в страната

Бум на заразени от трихинелоза в страната

44 души са се заразили от трихинелоза миналата година в страната

"Тя не е скъпа, безплатна е, не е болезнена. Взема се кръв, изпраща се за изследване, за да се вземат мерки да се лекуват, ако се налага. Резултатите излизат за 2-3 дни. От днес до края на седмицата е изследването, но това не означава, че ако някой отиде следващата седмица, ще бъде върнат", каза д-р Кирчев.

От въпросното месо са опитали хора от София и от чужбина. Те са издирени и уведомени да направят изследвания.

На ловците раздават проби за африканска чума и трихинелоза по прасетата

На ловците раздават проби за африканска чума и трихинелоза по прасетата

Раздават 40 000 комплекта за вземане на проби

Според ловци от Кърджали до този проблем нямаше да се стигне, ако в града работи специална лаборатория. Кърджалийската лаборатория не работи от година и половина, казва Васил Дончев, председател на местното ловно-рибарско дружество.

Сега ловците са предприели действия за повторно акредитиране на лабораторията, което се очаква в близките месеци.

"Има я сградата, има ги специалистите, има я лабораторията с най-съвременни уреди. 40 години тези специалисти с това се занимават, грешки не са допускали. И сега тези хора стоят там, получават заплати, но не работят това. Не изследват за трихинела, намират им други работи. От 28 области в България само в 7 има държавни лаборатории. А имаше 60 в бившите окръзи, сега области" обясни Дончев.

Според него това е една от причините ловците да не изследват месото, защото трябва да ходят те от Крумовград до Пловдив.