Значителен спад на новозаразените с коронавирус до есента очаква директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. В сутрешния блок на БиТиВи проф. Кантарджиев прогнозира, че през есента ще имаме вече малко случаи и те ще са само в отделни места, колективи и семейства.

Дай боже хората да си носят маските, да не се събират и сега да не се събират на закрито и ваксинацията да върви, надява се той.

1708 нови случая на коронавирус, 105 жертви, излекувани са 2477 души

1708 нови случая на коронавирус, 105 жертви, излекувани са 2477 души

Поставени са 18 423 дози ваксини...

Обнадеждаващите данни обаче не означават, че третата вълна е преминала. Много хора са в болницата и много хора са болни. Това, което притеснява здравните власти, са хората, които умират. Обикновено, когато се излиза от пик на заболяемост, още 2-3 седмици смъртността расте и броят на хората в болници остава постоянен. Това е така, защото новият британски вариант е характерен с това, че засяга по-млади хора и второ - заболяването, когато пациентът е в болница, продължава по-дълго време, поясни проф. Кантарджиев.

От 30 април до 9 май отново ще отворят т.нар. "зелени коридори", този път с и РНК ваксини. Ваксината на "Янсен" сега остава на склад до понеделник, докато не се вземе решение относно прилагането ѝ, след като се появиха съмнения, че причинява тромбози. Според Тодор Кантарджиев обаче опасност от използването на препарата няма.

Николай Витанов: Бутаме вируса към вратата, но да внимаваме да не се върне

Николай Витанов: Бутаме вируса към вратата, но да внимаваме да не се върне

Ваксините ще дойдат, но въпросът е с организацията

По думите му тези тежки странични ефекти не са толкова добре проучени, защото са няколкостотин на 30 милиона ваксинирани във Великобритания. Те са 3-4 на 150 хил. ваксинирани в рамките на седмица, а това статистически не е голям брой. Не трябва да набеждаваме само една ваксина. Всички ваксини имат горе - долу такива противопоказания, включително и РНК ваксините. Тежките странични реакции са толкова редки, че още не може категорично да се каже - това е от ваксината или това е станало случайно, коментира още Кантарджиев.

Представителят на ЕМА у нас: И спрямо ваксината на "Янсен" да бъдем внимателни

Представителят на ЕМА у нас: И спрямо ваксината на "Янсен" да бъдем внимателни

Като че ли по-добрите ваксини се оказаха тези на принципа на иРНК