Все още няма окончателно решение за ваксината на "Янсен" и как тя ще се прилага. Изчакват се становищата на още две комисии, но председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов отказа да посочи кои са точно те. Пред журналисти след срещата на ваксинационния щаб днес той се позова на становището на ЕМА, че ползите са повече отколкото рисковете.

Евентуално утре ще има решение какво да се прави с наличните и предстоящите дози на ваксината, които ще пристигат у нас. А самите ваксини остават на склад у нас.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев уточни, че искаме да има единно европейско решение по въпроса, за да се стига до ситуации като с ваксината на "Астра Зенека" - всяка европейска държава да я прилага по различни критерии. На този етап вариантите за "Янсен" са като при "Астра Зенека" - да не се прилага при жени със затлъстяване, които пушат или ползват контрацепция, или имат клинична история със съсиреци. Другият вариант е да се пусне на общо основание.

Представителят на ЕМА у нас: И спрямо ваксината на "Янсен" да бъдем внимателни

Представителят на ЕМА у нас: И спрямо ваксината на "Янсен" да бъдем внимателни

Като че ли по-добрите ваксини се оказаха тези на принципа на иРНК

Зелени коридори за масова ваксинация ще се отворят според възможностите на РЗИ-та в страната в периода от 30 април до 10 май. Тогава се очаква и ваксинациите през личните лекари и центровете в болниците да са значително по-малко заради празничните дни, а и много граждани да пътуват по същата причина. Така зелените коридори за желаещите ще запълнят дупка в процеса на ваксинация.

Целта от 50 000 ваксинирани на ден е поставена като бройка за следпразничните дни, уточни Ангел Кунчев, когато вече ще има доставки и от всички ваксини.

Правят е-система за джипитата, които поставят ваксини

Правят е-система за джипитата, които поставят ваксини

За заявка на количества и вид ваксини

Всички видове налични ваксини ще бъдат пуснати в е-портала за записване след 10 май. В момента е-системата за записване се преработва, за да може личните лекари да поставят втора доза на ваксина с направена другаде първа. Въпреки това Ангел Кунчев "горещо препоръча на хората да са правят втората игла там, където са направили първата".

В понеделник ще бъде обявен списък на зелените коридори според подадените данни от страна на Регионалните здравни инспекции.

Засега не се налага изтегляне на AstraZeneca, увери Богдан Кирилов

Засега не се налага изтегляне на AstraZeneca, увери Богдан Кирилов

Най-много дози са приложени с ваксината на Pfizer