Бутаме го към вратата, още не сме го избутали, но не трябва да му позволим да се върне. Така математикът от БАН и член на НОЩ проф. Николай Витанов коментира метафорично в сутрешния блок на БНТ.

Според него не е толкова невъзможно да се постигне т.нар. стаден имунитет, защото ваксинацията върви. Ако са 50 000 на ден ваксинираните, може и досега, като реалистичният вариант за достигането на стадния имунитет е краят на юли месец, уточни проф. Витанов. В края на юни, според професора, също е вариант, но този срок зависи от желаещите да се ваксинират.

Ваксините ще дойдат, вероятно ще има желаещи за тях, но въпросът е с организацията. Това е, с което можем да се прецакаме - с организацията, а ваксини, а и желаещи ще има, изтъкна проф. Витанов. При достигането на колективния имунитет ваксинираните ще бъдат повече от срещналите се с вируса. Към момента 2 300 000 души са се срещали с вируса.

Кунчев вижда края на третата вълна, но не дава да отваряме дискотеките

Кунчев вижда края на третата вълна, но не дава да отваряме дискотеките

Главният здравен инспектор се надява на глътка въздух

Към днешна дата дифузното разпространение на вируса е спряло, в само 4 от общо 28 области мъждука, като е напът да спре и там, отчете проф. Витанов. Смъртността още е висока. Областите, за които трябва да се внимава, са Видин и Ловеч. "Ситуацията е такава, че вкъщи има неканен гост, изтърпели сме го и сега го водим към врата - това е положението водим го към вратата, за да го изкараме от вкъщи, но да не каже, че празници идват, чакай да се върна да изпием по една ракия", отсече проф. Витанов.

масова ваксинация смачкваме следващите вълни - със спокойно лято, море, дискотеки и нощни заведения, за който иска да ходи. Ако обаче се прецакаме ще страдаме, ако не се прецакаме, ни чака свободно лято, категоричен бе проф. Витанов.

Щаб трябва да има, само цифри не стигат, уверена Радка Аргирова

Щаб трябва да има, само цифри не стигат, уверена Радка Аргирова

Нова вълна по Великден очаква вирусологът

Той посочи, че една секунда за тази пандемия са няколко дни. По празниците няма много регистрирани случаи, въпросът е да не се прецакаме след празниците. Здравните власти могат да си позволят да смекчат мерките, но смекчаването на мерките вкарва група от хора в обхвата на вируса, подчерта математикът.

По думите му мерки все пак все още има и предупреди, че може да се спре покачването на случаите на коронавирус, ако се ваксинираме. Ако не се ваксинираме, случаите отново могат да тръгнат нагоре. Щитът е голям и повишаването няма да бъде толкова голямо, колкото през ноември месец миналата година или през последната вълна. При този темп на ваксинация би могло да се случи и повишаване на разпространението, но тогава здравните власти трябва да решат какво да правят.

Според него въпросът е, когато вирусът дойде пак, какво ще завари сред населението. Ако няма колективен имунитет, ни чака следваща вълна на разпространение на инфекцията, предупреди проф. Витанов.

ЕС изгражда стаден имунитет през декември без ваксината на J&J

ЕС изгражда стаден имунитет през декември без ваксината на J&J

75% се разглежда като праг за постигане на стаден имунитет