"Клетъчният имунитет на ваксинираните и преболедувалите е достатъчно силен срещу Омикрон. До една седмица очаквам спад в случаите в София, Благоевград, Перник, Кюстендил и увеличение в Североизточна България. В област Бургас случаите ще се стационират и ще намалеят. В края на март ще имаме рязък спад". Това заяви в ефира на проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според него в София и Благоевград вълната вече "прегаря". "Преболедувалите имат имунитет. В София почти половината от хората са ваксинирани. Хоспитализираните обективно са по-малко, както и тези в интензивни отделения, на фона на многото новозаразени", добави още Кантарджиев.

2602 нови носители на коронавирус, активните случаи са 239 320

2602 нови носители на коронавирус, активните случаи са 239 320

В болниците са настанени 5730 души с COVID-19...

По неговите думи от четири месеца насам се правят изследвания, за да се предугадят бъдещи мутации.

Той обясни, че сребърната вода има доказано антимикробно действие. "Наносреброто е много полезно, използва се за дезинфекция. Чистият въздух също е много важен. И UVC лампи вършат тази работа", изясни Кантарджиев.

Експертът посочи, че бустерът пази от Омикрон, а към момента 600 000 българи са си сложили трета доза. Той посъветва това да направят и хората с придружаващи заболявания.

Тодор Кантарджие сподели, че в момента се работи върху петвалентна ваксина, която да пази от грип и коронавирус, когато той се приравни на обикновен грип. По неговите думи едва тогава ще свалим маските, зелените сертификати ще бъдат отменени.

Той коментира и недоверието на хората към зеления сертификат. Според него още през лятото от правителството е трябвало да обявят, че през есента ще се искат сертификати. По думите му Стойчо Кацаров е действал хаотично и това е довело до крайния резултат.

Кантарджиев: Случаите са много, но се карат леко

Кантарджиев: Случаите са много, но се карат леко

Близо половината столичани са ваксинирани