Последната среща на здравния министър Кирил Ананиев с медицинските сестри е била пред 9 дни. Никога той, премиерът или правителството не сме отказвали диалог. Това декларира Кирил Ананиев по повод протеста на петте медицински сестри в сградата на Партийния дом.Това, на което станахме свидетели през последните часове - барикадирането в Народното събрание, е директна провокация срещу държавността, посочва Ананиев и заявява, че оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

Здравният министър посочва и че непрекъснато се чуват нови искания от страна на протестиращите, например за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други.

Лекарите призоваха правителството да не се поддава на уличния ред

Лекарите призоваха правителството да не се поддава на уличния ред

Бяхме оцапани от политическа акция, подчерта проф. Габровски

"С всяка следваща среща те поставят нови искания - кое от кое по-неизпълнимо."

По думите на Ананиев проблемът с исканията на протестиращите медицински сестри е, че те са с претенцията за реформа, но, "ако ние подходим като популисти и кажем "да" на всичко - това е катастрофа за здравната система".

Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. Министърът реторично попита: "По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина - 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос."

Ако се приложи искането болниците да не бъдат търговски дружества - ресурсът няма да е достатъчен за всички, а и като резултат - качеството на медицинската помощ ще се влоши. "Тогава с основание всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак", каза още Кирил Ананиев.

Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората.

Медицинските  сестри излизат от НС при едно условие

Медицинските сестри излизат от НС при едно условие

Манолова излезе от името на протестиращите сестри