Пациенти питат кога Здравната каса ще е готова да поеме функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина и на Фонда за лечение в чужбина.

Откритото писмо от Националната пациентска организация е адресирано към здравния министър Кирил Ананиев, председателя на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова председателя на Здравната каса Жени Начева и управителя на касата д-р Дечо Дечев.

Това е поредното писмо от страна на пациентската организация след изпратеното предишно писмо с вх. № 1502/04.02.2019 г.

НЗОК иска отделен фонд за лечение на редки болести

НЗОК иска отделен фонд за лечение на редки болести

Правителството прие годишния доклад за дейността на НЗОК

Припомняме, закриването на Фонда за лечение на деца стана с промени, отразени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за Бюджет 2019 г. и Закона за бюджета на Здравната каса за 2019 г. Според промените, след 31 март 2019 г. Фондът трябваше да премине към Касата.

От Националната пациентска организация поставят няколко въпроса:

  1. Има ли изработен проект за реда за подаване на заявленията - къде да бъдат подавани, тяхната форма и реквизити, ако е необходимо, и сроковете за тяхното разглеждане, вземане на решение по тях и уведомяване на заявителите?
  2. Има ли подготвен проект на структурни промени в Националната здравноосигурителна каса, с който се създават структурни звена с техните функционални характеристики, щатно разписание и длъжностни характеристики на служителите, които ще отговорят за приемане, придвижване и обслужване на одобрените за лечение пациенти?
  3. Има ли разработен проект на отговорностите по видове ръководен персонал, отговорен за приемане на решенията за лечение в чужбина?
  4. Има ли изработен проект на консултанти при взимане на решения за лечение в чужбина, критерии за включване в него на специалисти, начин на неговото утвърждаване и променяне?
  5. Предвижда ли се подалите документи по електронен път да проследяват тяхното движение, становища и решения по тях?
    МС обнови членовете на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца”

    МС обнови членовете на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца”

    Министрите приеха промените в състава

Припомняме, на 20 април 2016 г. имаше шумна операция на ДАНС срещу бившия директор на фонда Павел Александров.

Неговият наследник на поста - проф. Владимир Пилософ започна с промяна начина на работа на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина. Още тогава участници алармираха, че се отменят малко по малко функции на съвета, което съвпадна и с ротационна смяна на състава.

След многократно връщане на делата бившият директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров вече не е обвиняем.

След това ръководството на Фонда периодично бе сменяно като д-р Георги Деянов бе четвърти пореден директор на Фонда след Павел Александров. Преди него бяха д-р Мариета Райкова, д-р Тинка Троева и проф. Владимир Пилософ.

"При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лечение на деца, няма да бъде по-малко, напротив, ние разчитаме на по-високо качество", увери Кирил Ананиев в коментар при поредните промени за Фонда за лечение на деца.