Революция в хематологията - трикратно увеличение на преживяемостта и ремисия без лечение при пациентите с хронична миелоидна левкемия (ХМЛ).

Онкохематологичните заболявания остават една от водещите причини за голяма част от смъртните случаи по света и в България. Въпреки това все повече хора с онкохематологични заболявания живеят по-дълго, благодарение на напредъка в медицината. Именно една такава крачка напред обявиха от Българското медицинско сдружение по хематология (БМСХ).

Стилиян Петров пребори левкемията

Стилиян Петров пребори левкемията

Самият той съобщи, че влиза в последната седмица от лечението си

На пресконференция в БТА "Защо левкемията вече не е страшна диагноза" лекари заявиха, че при част от пациентите с ХМЛ, е възможно спиране на лечението, ако отговарят на определени условия и показатели.

Д-р Маргарита Генова - председател на УС на Българското медицинско сдружение по хематология, заяви, че към момента пациентите с хронична миелоидна левкемия (ХМЛ) в България са около 520 души. Всяка година този брой се увеличава с нови 50 до 60 недиагностицирани случая, добави д-р Генова.

Всички те от години провеждат лечение с т.нар тирозин киназни инхибитори (ТКИ). По думите на д-р Генова това са медикаменти, които пряко са насочени към генетичната промяна на злокачественото заболяване и имат характеристиката на таргетна терапия. Д-р Генова поясни, че лечението е осигурено, високоефективно и позволява с прием на таблетки тези пациенти да водят един нормален начин на живот при едно заболяване, което допреди години е било фатално в рамките на няколко години.

През 2017 г. един от тези медикаменти е получил одобрение от Европейската агенция по лекарствата, като той дава възможност за спиране на лечението при част от пациентите с ХМЛ, които отговарят на определени медицински показатели.

"Спирането на лечението е възможно при пациенти, при които е достигнат толкова дълбок отговор на лечението, че на практика със съвременните методи тези злокачествени клетки не могат да бъдат установени и с най-чувствителните лабораторни техники", обясни д-р Генова. Тя добави, че спирането на лечението е при регулярен контрол, който да предпази лекари и пациенти от страха и риска от възобновяване на заболяването в по-напреднала фаза.

Лечението с тирозин киназни инхибитори в България се провежда и се осигурява повече от 10 години. Възможността да бъде спряно е при пациенти, при които то е провеждано последователно, без прекъсване и без отклонения в рамките на минимум 3 години, каза д-р Генова. По думите й ¼ от пациентите, болни от ХМЛ, у нас биха могли да отговорят на необходимите критерии. За момента само отделни пациенти са се възползвали от варианта за спиране на лечението. Причината е, че това е новост от последните 1-2 месеца.

"За да се предприеме реално спиране на лечението трябва да се пристъпи и към онази задължителна фаза от едногодишно, стриктно, плътно, почти ежемесечно лабораторно проследяване", уточни д-р Генова.