Дайте да не правим пир по време на чума. За това призова в сутрешния блок на БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София в отговор на въпрос дали трябва да отпаднат всички мерки след 21 декември. Вчера от БЛС излязоха с искане мерките да останат, макар и да не поставиха срок, а той бе огласен от шефа на Здравната каса Салчев - 7 януари.

По думите на Миндов мерките, макар и малко закъснели, работят и благодарение на тях намалял натискът върху здравната система. Тенденцията трябва да се запази, защото освен в София, никъде вече не се намират места в болниците и ако се наложи прием в лечебно заведение, има проблем с хоспитализацията, предупреди д-р Миндов.

Ангел Кунчев: Ако кажем юруш на празниците, пълним болниците

Ангел Кунчев: Ако кажем юруш на празниците, пълним болниците

Пикът ще бъде към средата на януари

Ние имаме едни от най-либералните мерки в Европа, дайте да бъдем европейци, призова лекарят. Не трябва да бъдем някаква отделна единица в Европа, която прави каквото си поиска. Самосъзнанието трябва да бъде на всеки един от нас, настоя д-р Миндов.

Дори и да паднат мерките след 21 декември, всеки лично трябва да има отговорност, а не държавата и глобите да бъдат водещи в спазването на мерките. Всеки си носи кръста и отговорността за себе си, категоричен бе лекарят.

Според него ваксинацията ще даде надежда и успокоение в сектора.

Отваряне веднага и щабът да мълчи, скочиха ресторантьорите

Отваряне веднага и щабът да мълчи, скочиха ресторантьорите

Те са категорични, че заведенията не са виновни за разпространението на вируса

Антигенните тестове трябва да се правят от лекар в лекарски кабинет. Всеки един тест трябва да се направи от първия до петия ден. Тестовете са достоверни, но личните лекари трябва да знаят в кой етап от евентуално заразяване са пациентите, обясни д-р Миндов.

Той разясни, че рецептите, каквито и да било да са те, трябва да бъдат издавани след преглед от лекар.

Столичното РЗИ е в готовност да започне първата фаза на ваксинацията срещу COVID-19. Вчера пред СРЗИ бяха монтирани фургони и палатки, в които ще се имунизират служителите на първа линия. Във фургоните пред СРЗИ ще могат да се ваксинират по около 80 души дневно, което означава, че за всеки от тях са предвидени около 20 минути.

В първата фаза, която се очаква да стартира в началото на 2021 г., когато дойдат първите ваксини, е предвидено да се имунизират медицинските специалисти на територията на София - фармацевти, лични лекари, стоматолози и други. Втората фаза ще обслужи потребителите на социалните услуги, които имат нужда от медицинско обслужване.

Палатката пред здравната инспекция ще бъде отоплена и ще се използва за чакалня. Осигурена е нужната дистанция между чакащите. Самата ваксинация ще става в специален фургон от медицински екип.

Процесът е организиран така, че да се запази хладилната верига за съхранение на ваксините. Те ще се съхраняват в един централен фризер в централната сграда на столичното РЗИ при минус 70 градуса.