От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България упрекват здравния министър Кирил Ананиев в обидно отношение и вменяване на безотговорност.

Поводът е негово писмо до управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров.

Те посочват, че в писмото си Ананиев ги обвинява и търси съдействие, защото те не изпълняват дейности, които той със заповедите си категорично им е забранил, а именно - преглед и оценка на здравословното състояние на съмнителни за COVID-19 пациенти и пробонабирането.

От Сдружението напомнят, че според алгоритъма на заповедта личните лекари провеждат наблюдението на карантинираните лица чрез консултация от разстояние в зависимост от средствата за комуникация.

Отношението към общопрактикуващите лекари от страна на всички институции категорично не е като към лекари от "първа линия", негодуват те.

От Сдружението подчертават, че за работата си по време на епидемия, личните лекари са си осигурили необходимите лични предпазни средства и дезинфектанти със собствени средства.

Санкции за личните лекари, ако не си вдигат телефона

Санкции за личните лекари, ако не си вдигат телефона

Потърпевшите пациенти могат да се обръщат към РЗИ и РЗОК

Те поясняват, че въпреки че се стараят да консултират по телефона пациенти с оплаквания, съмнителни за COVID-19, личните лекари няма как да избегнат срещата с част от такива пациенти. По тази причина те настояват Ананиев да отговори ясно на въпроса общопрактикуващите лекари първа линия ли са или не.

От Сдружението напомнят, че именно те са настоявали да се възобновят детските, женските консултации и имунизациите на децата. Макар и да не бяхме похвалени, ние ОПЛ успяхме, за по-малко от 24 часа, да реорганизираме своята работа в съответствие със заповедта и още в рамките на следващия издаването и ден започнахме работа по нея, изтъква се в позицията.

Относно допълнителното финансиране, обвързано с ангажимент за работа в епидемия, от Сдружението обръщат внимание на министъра, че както всички стопански субекти с намалено над 20% финансиране, те също са имали възможност да получат от държавния бюджет безвъзмездно финансиране по различни проекти. Вместо това обаче са предложили това да стане под формата на финансиране за неблагоприятни условия на работа при епидемична обстановка, което означавало "компенсация, която осигурява екзистенц-минимума на практиките в условия на забрана за извършване на голяма част от обичайните дейности".

Джипитата не одобряват правилата за детските и женските консултации

Джипитата не одобряват правилата за детските и женските консултации

Те смятат заповедта на министър Ананиев за прибързана и некоректна

Ограничаването на тези дейности не е резултат на наша "безотговорност", а на мерки, съответстващи на променените условия, подчертават от Сдружението.

Относно искането на здравния министър личните лекари да подпомагат РЗИ и да извършват пробонабиране, от Сдружението подчертават, че съгласно извънредния закон общопрактикуващите лекари са ангажирани единствено с прегледи на хронично болни, както и с провеждането на детски консултации и имунизации.

В заключение от Сдружението заявяват категорично несъгласие с писмото на здравния министър и настояват за неговото официално оттегляне.