Лекари, медицински сестри, работещи в ковид-отделенията, санитари и шофьори на линейки от цялата страна протестираха пред Министерство на здравеопазването с искане за 40% увеличение на заплатите.

Протестът бе организиран от Синдикат Здравеопазване към НС Защита. Към 11.30 ч. около 50-ина души се събраха пред ведомството и обясниха исканията си - увеличение на заплатите, обещано от здравния министър Стойчо Кацаров, но не изпълнено, трудът им да се признава като първа категория при пенсиониране и по-справедливо разпределение на допълнителните плащания в борбата срещу коронавируса.

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане
Обновена

Протест срещу зеления сертификат със знамена на Атака и Възраждане

Хората са пред сградата на Министерския съвет, където тече заседание на служебния кабинет

Към 12 ч. протестът бе завладян от започнали да се събират недоволни, протестиращи срещу зеления сертификат. Зам.-председателят на синдиката Милена Атанасова коментира, че медиците се разграничават от втория протест, но заедно с тях тръгнаха към Министерски съвет.

Един от организаторите д-р Иво Георгиев от Видин, който председателства синдикалната организация там, добави, че системата е докарана до колапс.

COVID натиск над болниците

COVID натиск над болниците

Призивът на лекаря е да се ваксинираме

"Няма координация между хората, които карат болните -"Спешна помощ" и болничните заведения, които ги приемат и това води до хаос за пациентите", каза той.

Атанасова също потвърди, че има недостиг на медици в болниците в страната, тъй като голяма част са заразени с коронавирус и е много трудно да се посрещне вълната, защото няма лекари, които да обслужват пациентите.