Медицинските грижи и здравното осигуряване почиват на икономическа обосновка и на електронна информация. Дискусията за болничните е необходима.

Това заяви пред БНР Минчо Коралски, бивш социален министър, а сега председател на Агенцията за хората с увреждания

КНСБ: Дългите болнични увеличават разходите на работодателите

КНСБ: Дългите болнични увеличават разходите на работодателите

Майчинството и по-високите заплати били причина за разходите на работодателите

Той представи и двата проблема - някои работници си увеличават празниците с болнични листове. Другият - работодателите си решават икономически проблеми, пускайки работниците в дългосрочни платени отпуски за сметка на здравната система, за да покрият времето, когато нямат поръчки.

"И двете неща не могат да бъдат потвърдени поради липсата на електронното медицинско досие", каза Коралски.

"Когато имаме досието на отделния човек, това е стъпка към това дали да плащаме, или да не плащаме и стъпка към това да имаме информация дали става въпрос за човек, който действително страда от определени заболявания, към него системата да има едно наум и да го лекува, или става въпрос за човек, който прескача по лични лекари безразборно, само за да получава болнични", каза бившият социален министър.

По думите му големият проблем на здравноосигурителния модел е липсата на подобна обобщена информация.

По-рано днес в София имаше протест, организиран от КТ "Подкрепа" за болничните. 

КТ "Подкрепа": Болните работници не са престъпници

КТ "Подкрепа": Болните работници не са престъпници

Не 3, а 5 дни да плаща бизнесът, настоява синдикатът

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

След остра обществена реакция на 19 ноември премиерът Бойко Борисов заяви, че първият ден от болничните остава платен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ "Подкрепа" и КНСБ бяха категорични, че няма да се откажат от протеста.

На следващия ден - 20 ноември, стана ясно, че синдикатите предлагат работодателите да плащат първите пет дни на болничния. Правителството пък предлага работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не искат да плащат първите три дни от болничния. Според тях правителството цели да запази статуквото.